• PRO TV
  • Opt plante de primăvară care sunt toxice pentru animalele de companie

Opt plante de primăvară care sunt toxice pentru animalele de companie

Opt plante de primăvară care sunt toxice pentru animalele de companie

Protejarea animalelor de companie de substanțele potențial periculoase ar trebui să fie o prioritate pe tot parcursul anului, dar cine știe exact care sunt plantele specifice la care trebuie să fie atent posesorul unui animal de companie la început de primăvară? Medicul veterinar Ana Maria Bădescu are răspunsul.

Vremea mai caldă primăvara poate încuraja posesorii animalelor să petreacă mai mult timp în aer liber, unde animalele de companie pot fi expuse la produse de grădină și plante de primăvară. Pe măsură ce grădinile încep să crească, iar casele și curțile se umplu de plante verzi și flori vibrante, trebuie să ne asigurăm că pisicile și câinii curioși sunt feriți de orice pericol potențial. Anumite flori și plante toxice pentru animalele de companie sunt periculoase și pot fi mortale dacă sunt ingerate.

Otrăvirea cu substanțe de origine vegetală este posibilă atât la câini, cât și la pisici. Fiind conștienți de condițiile în care se pot produce aceste intoxicații și luând toate măsurile preventive necesare, incidența intoxicațiilor poate fi redusă. 

„În mod surprinzător, există aproximativ o sută de tipuri de plante și flori care sunt considerate toxice”, spune medicul veterinar Ana Maria Bădescu.

Iată mai jos o listă cu unele dintre cele mai comune plante de primăvară și toxicitățile lor:

1. Crinii

Întreaga plantă de crin este toxică: tulpina, frunzele, florile, polenul și chiar apa din vaza în care stă această plantă. Mâncatul unei cantități mici dintr-o frunză sau petală de floare, linsul câtorva boabe de polen de pe blăniță în timpul îngrijirii sau înghițirea apei din vază poate face ca pisica să dezvolte insuficiență renală fatală în mai puțin de trei zile. În ceea ce privește câinii, unele specii de crini nu sunt toxice, dar totuși provoacă boli, dacă sunt consumate. Astfel, dacă câinele mănâncă orice parte dintr-o plantă de crin, probabil va prezenta semne de tulburări gastro-intestinale, cum ar fi vărsături, diaree și dureri abdominale. În schimb, otrăvirea letală cu această floare la câini este rară. Cei mai periculoși sunt crinii japonezi.

2. Azalea

Toate părțile acestei plante sunt considerate otrăvitoare, în special pentru câini, iar ingerarea a 0,2% din greutatea corporală a unui animal poate duce la otrăvire. Pentru pisicuțe, în schimb, are un grad moderat de toxicitate, dar recomandăm să țineți animalele departe de aceste plante, deoarece multe pisici au tendința de a dori să le „ciugulească”. Toate părțile plantei pot provoca boală pentru pisici, dar nu pot ajunge la nivelul de toxicoză clinică.

3. Lalele și zambilele

„Lalelele conțin lactone alergene, în timp ce zambilele conțin alcaloizi similari. Principiul toxic al acestor plante este foarte concentrat în bulbi (față de frunză sau floare), așa că asigură-te că patrupedul tău nu dezgroapă bulbii din grădină. Atunci când părțile sau bulbii plantei sunt mestecate sau ingerate, poate duce la iritarea țesuturilor la nivelul gurii și esofagului. Semnele tipice includ salivarea abundentă, vărsăturile sau chiar diareea, în funcție de cantitatea consumată”, spune medicul veterinar Ana Maria Bădescu.

La ingerări mari ale bulbului, pot fi observate simptome mai severe, cum ar fi creșterea ritmului cardiac și modificări ale respirației, și trebuie tratate de un medic veterinar.

4. Narcisele

Aceste flori conțin licorină, un alcaloid cu proprietăți emetice puternice (ceva care declanșează vărsături). Ingestia bulbului, plantei sau florii poate provoca vărsături severe, diaree, dureri abdominale și chiar posibile aritmii cardiace sau depresie respiratorie. Cristalele se găsesc în stratul exterior al bulbilor, similare cu zambilele, care provoacă iritații severe ale țesuturilor salivare. Ingerarea de narcise poate duce la simptome mai severe, așa că, dacă se vede o expunere sau sunt observate simptome, vă recomandăm să solicitați îngrijiri veterinare.

5. Bujorii

Aceste flori populare de primăvară conțin paeonol, o toxină cunoscută a fi dăunătoare pentru câini și pisici. Dacă sunt ingerați, bujorii pot provoca otrăviri ușoare, până la moderate. Unele semne comune de urmărit ar fi tulburările gastro-intestinale, vărsăturile și diareea.

6.Begoniile

Begoniile conțin oxalați care sunt otrăvitori atât pentru câini, cât și pentru pisici. Așa că animalul tău de companie nu ar trebui să mănânce nicio parte din această plantă. Există mai mult de o mie de specii de begonie și toate sunt otrăvitoare pentru animale.

7. Gladiolele

Animalul tău de companie va suferi din cauza toxicității acestei plante. Poate induce pierderea de oxigen și convulsii. Dacă animalul tău mănâncă cantități excesive din această plantă, poate declanșa simptome cardiace, cum ar fi aritmia cardiacă, probleme renale, inflamații ale ficatului și chiar moartea.

8. Margaretele

Aceste flori sunt mai puțin toxice decât majoritatea celorlalte plante enumerate aici, dar se știe că acestea irită pielea unor pisici și câini, precum și că sunt otrăvitoare dacă sunt consumate in cantități mari. Pot declanșa probleme gastro-intestinale cum ar fi: vărsături, diaree și hipersalivare.

Ce s-ar putea întâmpla când un animal de companie devine prea curios?

Cele mai frecvente efecte secundare care rezultă din ingerarea plantelor sau florilor sunt vărsăturile sau diareea. Dacă bănuiți că animalul dumnevoastră de companie ar fi fost expus la o substanță potențial toxică, mergeți la medicul veterinar pentru sfaturi. Este posibil ca tratamentul de urgență să fie cel mai bun curs de acțiune pe care îl puteți lua pentru animalul de companie.

„Rețineți că peste unele plante și flori sunt pulverizate pesticide care pot provoca reacții adverse grave. De asemenea, multe animale de companie pot avea alergie la polenul de la plante și flori, la fel ca și oamenii. Dacă observați că animalul se scarpină frecvent, îi curg ochii, strănută sau observați orice altă modificare a comportamentulu său, cel mai bine ar fi să mergeți la medicul veterinar pentru o consultație”, mai spune Ana Maria Bădescu. 

Există și multe flori sigure pentru animalele de companie. Unele opțiuni populare sunt: violetele africane, trandafirii, orhideele, floarea soarelui și gălbenelele.

Simptomele cele mai comune în cazul intoxicației cu plante la animalele de companie: efectele plantelor toxice pot fi la fel de minore ca o erupție cutanată sau iritarea pielii, lipsa poftei de mâncare, gingii palide, sete excesivă sau urinare, respirație crescută, frenetică sau gâfâit, respirație uremică (respirație cu miros de urină), hipertermie (temperatura crescută), hipersalivare, ritm cardiac crescut, slăbiciune sau letargie, convulsii și colaps.

„Simptomele mai includ și scărpinarea excesivă a pielii sau urechilor, precum și linsul și ronțăitul constant al pielii. Dacă observați aceste simptome, mergeți la medicul veterinar pentru investigații și un tratament corespunzător. Este foarte important să nu ignorați aceste simptome la animalul dumneavoastră de companie și să abordați problema cât mai rapid. Cu cât putem elimina mai repede toxinele, cu atât este mai mare șansa acestuia de a se recupera complet”, mai spune medicul.

Sfaturi utile

Animalele sunt curioase în mod natural, care adulmecă și își vară nasul în orice le iese în cale. Fie că sunt plimbări în curte sau în confortul casei, este normal că ele să-și dorească să exploreze împrejurimile. Așadar, ai grijă la orice plantă toxică de afară. Iată ce poți face pentru a preveni acest lucru:

1. Nu lăsăți animalul de companie nesupravegheat într-o grădină cu flori sau într-o încăpere cu plante;

 2. Țineți animalul de companie în casă în timp ce plantați în grădina, deoarece mulți câini vor fi dornici să dezgroape ceea ce ați plantat;

3. Îngrădiți zona în care cresc plante toxice;

4. Încercați să plantați plante și flori toxice în zonele în care câinele nu petrece mult timp, cum ar fi curtea din fața casei;

5. Dresajul animalului dvs cu privire la anumite plante, îl poate ajuta;

6. În cazul în care ingeră o plantă,  aduceți-l acasă și sunați-l pe medicul veterinar pentru a determina cea mai bună cale de acțiune.

Tratament

Tratamentul variază în funcție de gravitatea situației în care se află animăluțul dumneavoastră.

În primul rând, câinele sau pisica dumneavoastră va fi supus unui consult amănunțit în urma căruia se decid pașii următori.

„Așadar, propietarii de animale de companie au mai mulți factori de luat în considerare atunci când aleg să cumpere plante, mai mult decât cerințele cu privire la apă și umbră. Luând în considerare care plante sunt dăunătoare animalelor, putem evita pericolele de toxicitate și putem crea medii de viață sigure și sănătoase pentru animalele noastre de companie”, a încheiat medicul veterinar Ana Maria Bădescu.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni