ß
4 iulie este Ziua Națională a Statelor Unite ale Americii, dar și ziua de naștere a unor celebrități de pe întreg mapamondul.
Născut pe 4 iulie e titlul unui film celebru care îl are pe Tom Cruise în rolul principal. În ciuda aparențelor, actorul american nu e născut pe 4 iulie, ci cu o zi înainte, pe 3 iulie. Ieri, starul de la Hollywood a împlinit 56 de ani, deși arată ca la 40 de ani. Iată cine se aniversează astăzi, odată cu întreaga națiune americană!
Malia Obama, fiica cea mare a fostului președinte american Barack Obama, împlinește azi 20 de ani. Este unul dintre cei mai populari copii din SUA și și-a însoțit tatăl la nenumărate evenimente publice pe vremea când se afla la cârma țării. În prezent e studentă a Universității Harvard, unde a fost acceptată după ce a făcut un an de pauză la finalul cursurilor liceale.
Acceptarea ei la prestigioasa universitate a iscat o polemică în Statele Unite, Malia fiind acuzată că a fost favorizată deoarece este fiica fostului președinte al Americii. După intrarea la facultate, Malia Obama s-a implicat în foarte multe proiecte caritabile. Alături de mama ei, Michelle Obama, ea a călătorit în state în curs de dezvoltare, unde a derulat campanii umanitare pentru persoanele din zonele defavorizate. Malia mai are o soră, Natasha (Sasha), în vârstă de 17 ani.
Gloria Stuart. Numele ei ar putea să nu vă spună nimic, însă dacă v-am da un indiciu atunci misiunea de recunoaștere ar fi ceva mai simplă: Titanic. Gloria Stuart este o actriță americană care a jucat în producția de Oscar regizată de James Cameron, Titanic. Ea o interpretează pe Rose Dawson Calvert la bătrânețe, rol pentru care a primit premiul Oscar pentru cea mai bun actriță în rol secundar.
În mai 1996 primește propunerea de a juca în acest film. „Când am citit scenariul, am știut că e făcut pentru mine, că mă voi descurca. Și am vrut acest rol cu disperare. Nu doar să muncesc, ci să fiu capabilă să creez această femeie minunată”, declara actrița într-un interviu din 1997. Gloria Stuart avea 86 de ani când a jucat în Titanic și a murit la 100 de ani, în 26 septembrie 2010.
Ed O’Ross, un actor american de origine cehoslovacă, împlinește azi 72 de ani. Având în vedere originile sale, pe Ross l-au prins foarte bine rolurile în care interpreta personaje rusești. Viktor Rosta, din filmul Read Heat, este unul din aceste personaje cărora Ross le-a dat viață. Actorul a mai jucat în peliculele de succes Dick Tracy (Itchy) și Soldatul Universal (colonel Perry).
În tinerețe, Ed O’Ross a cochetat cu boxul și a jucat baseball într-o ligă inferioară.
Isabeli Fontana face azi 35 de ani. Fotomodelul brazilian a făcut primii pași în modeling la vârsta de 13 ani, iar trei ani mai târziu avea să apară în catalogul de lenjerie Vitoria’s Secret. Din acel an, cariera ei a cunoscut o ascensiune fulminantă și i-a deschis calea către nenumărate campanii publicitare bănoase.
A avut trei relații amoroase care s-au soldat cu eșec. Mai întâi a fost căsătorită cu modelul Alvaro Jacomossi, de care a divorțat în 2004. Împreună au un băiat pe nume Zion, care azi are 15 ani. În 2015, Isabeli s-a căsătorit cu fotomodelul Henri Castelli, cu care a făcut un băiat un an mai târziu. Lucas (11) ani nu-i are pe amândoi părinții săi alături, fiindcă aceștia au divorțat în 2007.
Modelul s-a logodit cu fostul jucător de fotbal american Rohan Marley, actualmente antreprenor, dar a rupt relația în 2013.
Calvin Coolidge este singurul președinte american născut pe 4 iulie. Azi se împlinesc 146 de ani de la nașterea sa, iar americanii și-l amintesc și-l comemorează fiindcă a fost un susținător al egalității de șanse și drepturi.
Este cel de-al 30-lea președinte american, iar în 1924 a semnat un decret prin care oferea cetățenie americană tuturor indienilor care mai trăiau în rezervații pe teritoriul Statelor Unite. A murit la vârsta de 61 de ani din cauza unei afecțiuni cardiace.
Pam Shriver, fostă jucătoare de tenis americană, împlinește azi 56 de ani. A făcut carieră în tenisul mondial în anii ’80 și ’90, perioadă în care a câștigat 133 de tiluri, cele mai multe la dublu (111). În 1978, la vârsta de 16 ani, a dat primele semnale că va deveni o mare jucătoare, după ce a ajuns în finala de simplu de la US Open. În semifinală a trecut de mult mai titrata Martina Navratilova, campioana de la Wimbledon.
În 1979, Pam Shirver pierdea în fața româncei Virginia Ruzici în finala turneului de la Adelaide, la proba de dublu, cu scorul de 1-6, 6-3, 2-6. Shriver, care a făcut echipă cu britanica Sue Barker, s-a predat în fața perechii Ruzici-Hana Mandlikova.
Tot la 4 iulie s-a născut și bacteriologul român Victor Babeș, autor al primului tratat de bacteriologie din lume (în colaborare cu Victor Andre Cornil). Este considerat, pe bună dreptate, fondatorul microbilogiei moderne. Este savantul care a descoperit 50 de noi tipuri de microbi și un vaccin împotriva turbării.
A fost deschizător de drumuri în tratarea diverselor afecțiuni fără leac la vremea respectivă (tuberculoză, ciumă, holeră, lepră), dar și în preperarea și folosirea serurilor. În ciuda geniului său, Victor Babeș nu a fost recompensat cu premiul Nobel pentru descoperirile sale în domeniul microbiologiei, deși lumea academică europeană considera că savantul român merita această distincție.
Henri Leconte, un jucător de tenis francez care a câștigat Roland Garros la dublu, în 1988, împlinește azi 55 de ani. În 2015 a jucat câteva partide demonstrative la București, împreună cu Ilie Năstase, Andrei Pavel și Mansour Bahrami, în cadrul turnelului găzduit de Arenele BNR.
Leconte s-a retras din tenis în 1996. În ierarhia mondială, cea mai bună clasare a sa a fost locul 5 ATP.
Gallery