Eclipsa totală de Lună, fenomen astronomic care va avea loc în seara de 27 iulie 2018, a fost declarat evenimentul anului pe cerul planetar. Va fi cea mai lungă eclipsă totală de Lună din acest secol și iată ce trebuie să faci ca să te bucuri de ea!
Eclipsele de Lună sunt fenomene astronomice care se manifestă de cel puțin două ori pe an. Însă, momentele în care Luna este acoperită complet de Pământ sunt mai rare. Eclipsa din 27 iulie este și mai specială, fiindcă satelitul natural al Terrei va petrece cel mai mult timp de până acum în umbra planetei noastre. Conform NASA, eclipsa totală de Lună din noaptea de 27 spre 28 iulie 2018 va dura trei ore și 55 de minute, iar momentul maxim de manifestare va dura o oră și 42 de minute.
În seara de 27 iulie, Luna, Pământul și Soarele se vor alinia perfect, moment în care planeta noastră va bloca complet razele solare să ajungă la Lună. În timpul eclipsei, Luna va căpăta o strălucire aparte, care de-a lungul timpului i-a adus numele de „Luna sângerie”. Deși fazele Lunii au un efect asupra stărilor noastre emoționale, ele au fost asimilate mereu cu o serie de calamități naturale care s-au produs pe Terra. Oamenii de știință spun că aceasta e o nedreptate făcută satelitului natural al Pământului, fără de care viața pe această planetă ar fi greu de imaginat.
Cum vezi eclipsa totală de Lună
Echipamente de protecție. Spre deosebire de eclipsele de Soare, aici nu ai nevoie de ochelari cu filtru special, pentru protecția ochilor. E suficient să privești eclipsa cu ajutorul unui binoclu, capabil să-ți ofere o imagine fidelă a schimbărilor de culoare prin care trece Luna pe măsură ce intră în umbra Pământului.
Telescoapele lunare sunt și mai bune pentru a observa fazele Lunii în timpul eclipsei, iar în România sunt mai multe locuri din care poți urmări acest fenomen. Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” din Capitală organizează observații astronomice în astfel de ocazii. Mai multe informații despre evenimentul din 27 iulie găsești pe pagina oficială a Observatorului.
Cel mai bun loc de observare. Eclipsa de Lună din 27 iulie 2018 va fi vizibilă în mai toate colțurile planetei (America de Sud, Africa, Europa, Asia și Australia), însă cele mai bune locuri de observare a acestui fenomen sunt cele rurale sau de la periferia orașelor. Explicația constă în faptul că vizibilitatea crește dacă observarea se face din zone cu poluare scăzută, cu lumini artificiale puține și cu cer senin. De cele mai multe ori, locurile din afara marilor aglomerări urbane sunt cele mai bune pentru observații astronomice.
Verifică prognoza meteo. Înainte de a plănui o călătorie în afara orașului de domiciliu, verifică prognoza meteo din ziua de 27 iulie. Conform AccuWeather, Bucureștiul nu e cel mai bun loc în care te poți afla dacă vrei să vezi eclipsa, în Capitală fiind anunțate ploi, furtuni și cer acoperit de nori.
Dar, dacă te afli la Vama Veche pe 27 iulie, ai putea avea mai mult succes să observi cea mai tare eclipsă de Lună a secolului XXI.
Gallery