Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace va fi anunțat în luna octombrie. Sunt 301 candidați, dintre care 223 de persoane și 78 de organizații. Greta se află printe aceștia și ar putea deveni cea mai tânără laureată.
Greta se descrie pe pagina de Twitter ca fiind – „o activistă pentru mediu în vârstă de 16 ani care are sindromul Asperger” (o tulburare din spectrul autist). Prin discursurile și protestele ei, Greta a dat naștere unei mișcări cunoscute sub hastag-ul de #FridaysForFuture-#VineripentruViitor.
În luna august a anului trecut, tânăra a organizat o grevă a elevilor pentru a protesta împotriva schimbărilor climatice în fața Parlamentului din Suedia. De atunci, în fiecare zi de vineri, ea a lipsit de la școală pentru a protesta. În ultimele luni protestele au luat amploare și i s-au alăturat elevi din țări precum Germania, Belgia, Marea Britanie, Australia, Franța și Japonia.
Oamenii din lumea întreagă au aflat cine este Greta Thunberg după ce aceasta a impresionat prin discursurile sale susținute în luna decembrie 2018 la UN Climate Talks din Polonia și în ianuarie 2019 la Forumul Economic Mondial organizat la Davos, în Elveția.
Iată câteva afirmații cu totul impresionate făcute de Greta în discursul de la UN Climate Talks:
“Nu sunteți suficient de maturi, să spuneți lucurilor pe nume! Până și această povară ne-o lăsați nouă, copiilor! Civilizația noastră este sacrificată pentru oportunitatea unui număr foarte mic de oameni care să continue să câștige sume enorme de bani.”
„Biosfera este sacrificată pentru ca oameni bogați, din țări ca a mea, să trăiască în lux. Suferința majorității plătește pentru luxul celor puțini.”
„În anul 2078, îmi voi sărbători a 75-a zi de naștere. Dacă voi avea copii, poate vor petrece acea zi cu mine. Poate mă vor întreba despre voi. Poate mă vor întreba de ce nu ați făcut nimic, când încă mai era timp să acționați. Voi discutați numai despre a merge înainte, cu aceleași idei proaste care ne-au adus în această dezordine. Chiar și atunci când singurul lucru de făcut e să trageți frâna de mână.”
Greta consideră că sindromul Asperger, cu care a fost diagnosticată, este un dar care o ajută să vadă lucrurile într-o perspectivă mai largă și își continuă proiectele care să conducă o lume întreagă către schimbare.