ß
Un fotomodel de succes a rămas fără picioare, la 24 de ani, dintr-o cauză banală.
Gallery
Un cunoscut model a lansat un avertisment după ce, la 24 de ani, a rămas fără picioare din cauza sindromului de șoc toxic. Un tampon a fost de vină pentru această experiență de coșmar ce i-a schimbat femeii viața pentru totdeauna.
Lauren Wasser, din Los Angeles, își schimba tampoanele în mod regulat, dar totuși a contractat sindromul care i-a afectat în cel mai crunt mod posibil organismul. Acum în vârstă de 36 de ani, fotomodelul a demonstrat mitul conform căruia SST poate fi cauzat doar de tampoanele lăsate mai mult de 8 ore în corp, fiind posibilă și îmbolnăvirea celor care le folosesc corect.
„Oamenii cred că sunt invincibili, nimeni nu este în afara limitelor, SST se poate întâmpla oricui și oricând. Punem asta în noi într-un moment atât de delicat și se creează o furtună perfectă. Este suficient ca una dintre aceste toxine să intre în corpul tău și să înceapă să acționeze ca o gripă și să-ți oprească organele, este letal, este periculos. Este scopul meu și misiunea mea în viață să mă asigur nu numai că aceste informații există, dar și că femeile poartă aceste conversații între ele, deoarece cunoașterea este esențială”, a spus ea într-un podcast.
Tânăra a fost găsită leșinată în casă și transportată de urgență la spital, unde a suferit două atacuri de cord și a fost băgată în comă indusă, deoarece organele ei cedau rând pe rând. Totul a pornit în 2012 când, în timpul unui ciclu menstrual, își schimba tampoanele la fiecare patru ore, dar la un moment dat a început să aibă simptome asemănătoare gripei și chiar și febră mare.
Mama ei a sunat la urgență după ce nu a mai primit vești de la ea timp de câteva ore.
„Nu-și puteau da seama de ce această tânără și sănătoasă fată de 24 de ani murea în fața lor”, a spus ea.
Citește și:
Sindromul de șoc toxic (SST) este un grup de simptome care implică mai multe sisteme ale organismului. Anumite infecții bacteriene eliberează toxine în fluxul sanguin, care apoi răspândesc toxinele în organele corpului. Acest lucru poate provoca leziuni și boli grave, potrivit site-ului fundației medicale americane Johns Hopkins Medicine.
Bacteriile care cauzează sindromul de șoc toxic sunt: Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Clostridium sordellii.
SST provocat de infecțiile cu Staphylococcus a fost identificat la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980, când tampoanele foarte absorbante erau utilizate la scară largă de femeile aflate la menstruație. Datorită schimbărilor în modul de fabricare a tampoanelor, incidența SST induse de tampoane a scăzut.
SST provocat de infecțiile cu streptococ este cel mai frecvent întâlnit la copii și la persoanele în vârstă. Alte persoane expuse la risc sunt cele cu diabet, cu un sistem imunitar slab, cu boli pulmonare cronice sau cu boli de inimă.
Factorii de risc pentru sindromul de șoc toxic:
Antecedente de utilizare a tampoanelor super-absorbante
Răni chirurgicale
O infecție locală la nivelul pielii sau al țesuturilor profunde
Antecedente de utilizare a diafragmei sau a buretelui contraceptiv
Antecedente de naștere recentă sau avort spontan
Cele mai frecvente simptome ale sindromului de șoc toxic:
-Febră mai mare de 38,9°C (102°F)
-Frisoane
-Senzație de rău
-Dureri de cap
-Oboseală
-Erupție cutanată roșie și plată care acoperă cea mai mare parte a zonelor corpului
-Desprinderea pielii în foi mari, în special pe palme și tălpi, observată la una sau două săptămâni de la debutul simptomelor
-Tensiune arterială scăzută
-Vărsături
-Diaree
-Dureri musculare
-Creșterea fluxului de sânge la nivelul gurii, ochilor și vaginului
-Scăderea cantității de urină și sedimente în urină
-Scăderea funcției hepatice
-Vânătăi din cauza numărului scăzut de trombocite din sânge
-Dezorientare și confuzie
Citește și:
Cele mai frecvente simptome ale SST streptococic:
-Tensiune arterială periculos de scăzută
-Șoc
-Scăderea funcției renale
-Probleme de sângerare
-Vânătăi din cauza numărului scăzut de trombocite din sânge
-Erupție cutanată care este roșie și plată și care acoperă cea mai mare parte a zonelor corpului
-Afectarea ficatului
-Desprinderea pielii în foi mari, în special pe palme și tălpi (cazuri rare)
-Dificultăți de respirație
Sursă foto: Instagram