ß
Floriile sunt celebrate în fiecare an în Duminica dinainte de Paște. Anul acesta sunt sărbătorite pe 28 aprilie, iar Paștele pe 5 mai.
Floriile au o semnificație importantă, reprezentând momentul intrării lui Iisus în Ierusalim, întâmpinat cu flori de mulțime la sosire. În semn de bucurie, oamenii au aruncat înaintea Lui frunze de smochin și măslin. Această tradiție a rămas vie, iar credincioșii folosesc în prezent ramurile de salcie pentru a recrea acest moment.
În ziua de Florii, credincioșii merg la biserică cu ramuri de salcie pentru ca preoții să le sfințească. Apoi, le duc acasă și le așază la icoane, la ferestre sau la uși, pentru a feri pe toți cei din casă de boli.
Preoții spun că ramurile de salcie uscate nu trebuie aruncate sub nicio formă la gunoi. Recomandarea este ca acestea să fie îngropate pentru a se reîntoarce în natură. În trecut, crenguțele de salcie așezate la icoane, erau aruncate vara pe foc atunci când începea o furtună pentru a împrăștia norii. De asemenea, gospodarii le mai împrăștiau prin curte pentru a alunga grindina.
În unele zone din țară, oamenii își încing mijlocul cu ramurile de salcie pentru a alunga durerile. De asemenea, în trecut părinții îi atingeau pe copii cu ramurile de salcie când veneau la biserică pentru a crește sănătoși.
În unele regiuni, fetele nemăritate își puneau sub pernă ramuri de salcie pentru a deveni mai frumoase și se spunea că se vor mărita în acel an dacă respectă această tradiție.
Potrivit tradiției, dacă de împărtășești de Florii, îți poți pune o dorință și ea se va îndeplini mai repede.
Sursa foto: Shutterstock