ß
Valul de praf din Sahara care traversează în aceste zile România s-a depus noaptea trecută în mai multe localități din sud-estul țării.
Praful saharian este o suspensie fină de particule de praf și nisip transportate de vânt din deșertul Sahara și zonele înconjurătoare. Sunt particule de praf saharian aduse de o masă de aer venit dinspre nordul Africii și care se îndreaptă spre sud-estul Europei.
Pe cine afectează praful saharian
Specialiștii avertizează că praful saharian reprezintă un important factor alergen, iar calitatea aerului se poate degrada pentru câteva ore.
În acest context, managerul Institutului "Marius Nasta", Beatrice Mahler, vine cu câteva recomandări prețioase pentru populație.
Praful saharian are risc de acutizare la persoanele care suferă de boli respiratorii cronice precum astmul, BPOC, bronşiectazii.
"Persoanele alergice pot fi şi ele deranjate. Simptomatologia este practic specifică tipului de alergie pe care o au: nas înfundat, alţii strănută, alţii au conjunctivele injectate. Medicaţia pe care ei o iau de la medicul alergolog trebuie administrată regulat şi sunt convinsă că şi medicii alergologi sau pneumologi pentru pacienţii cu astm alergic au recomandat pentru fiecare pacient suplimentarea dozei în anumite momente specifice, tipice, care aduc un risc de acutizare sau de simptomatologie neplăcută, agravantă", a arătat Mahler.
Cum se apără organismul de praful saharian
Potrivit managerului, la persoanele sănătoase organismul are capacitatea de a elimina surplusul de particule în cazul în care expunerea este de scurtă durată.
"De regulă, organismul are capacitatea de a elimina surplusul de particule dacă expunerea este de scurtă durată şi aici vorbim de expunere de câteva zile. Este o atenţionare şi cel mult persoanele sănătoase pot să tuşească, să strănute, dar aceste fenomene sunt practic mecanisme prin care organismul încearcă să elimine surplusul de particule pe care le-a inhalat", a susţinut Beatrice Mahler.
Fără mișcare în aer liber
Nu este recomandat să se facă sport în aer liber în astfel de momente cu praf saharian.
"Ce nu este recomandat în astfel de momente este să facem sport în aer liber, să creştem ventilaţia pulmonară, pentru că în acel moment organismul va avea ca prioritate să oxigeneze corpul şi nu să protejeze corpul. Este de preferat să evităm efortul în aer liber în momentul în care există atenţionări de acest tip. Altfel, persoanele sănătoase nu au măsuri speciale pe care ar trebui să le urmeze", a explicat medicul.
Foto FACEBOOK