ß
Un val de praf saharian traversează România în aceste zile. Meteorologii spun că astfel de fenomene vor avea loc tot mai des în țara noastră.
Gallery
Românii au fost șocați în această dimineață când și-au găsit mașinile pline de praf roșiatic. Imaginile abundă pe rețelele de socializare.
"Încă de ieri, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis acel comunicat privind transportul de praf ce urma să se producă spre Peninsula Balcanică şi România. Într-adevăr, au fost observate concentraţii destul de mari de praf pe sudul Peninsulei Balcanice, pe zona Greciei, zona Atena, imagini cu cerul portocaliu, concentraţii destul de mari în zona Mării Mediterane.
Concentraţii de praf au ajuns şi deasupra teritoriului ţării noastre, începând cu noaptea trecută, iar în această dimineaţă, masă de aer încărcată cu particule de praf se află în partea de sud-est a României, Muntenia, Dobrogea, Moldova, unde sunt în continure particule de praf în suspensie, iar ploile care au căzut noaptea trecută s-au combinat şi cu aceşti aerosoli, particulele acestea pline de praf şi au căzut la suprafaţă sub forma unor depuneri de praf roşiatic cărămiziu şi am observat cu toţii acest fenomen", a precizat Mihai Huştiu, meteorolog ANM.
Meteorologii spun că acesta este cel de-al patrulea val de praf saharian care traversează țara noastră în această primăvară.
"Cred că este al patrulea episod în această primăvară în care avem transport de praf spre ţara noastră. Toată această situaţie a fost determinată de un ciclon care s-a format în Marea Mediterană, a favorizat transportul de praf dinspre Sahara, Libia şi foarte rapid şi către Peninsula Balcanică şi România.
În continuare, acest praf saharian se va deplasa, aşa cum s-a şi specificat în comunicat, către nord-est, iar după-amiază această masă de aer va părăsi aria geografică a ţării noastre. Practic, dinspre vest, va pătrunde o masă de aer ce nu va mai avea particule de praf", a explicat Mihai Huştiu, meteorolog ANM.
Atena a fost și ea lovită de un val de praf saharian, fiind considerat unul dintre cele intense episoade care au lovit Grecia din 2018.
Ceața portocalie a sufocat practic Atena, din cauza vântului puternic. Vizibilitatea a fost redusă drastic, iar autoritățile au atenționat populația cu privire la riscurile pe care le poate avea praful saharian asupra sănătății.
Here’s another look at the Acropolis under the Sahara dust cloud moments ago.#Greece pic.twitter.com/rKEvEypc1S
— Derek Gatopoulos (@dgatopoulos) April 23, 2024
„Este unul dintre cele mai grave episoade de concentrații de praf și nisip din Sahara din 21-22 martie 2018, când norii acoperit în special insula Creta”, a declarat Kostas Lagouvardos, director de cercetare meteorologică la Observatorul din Atena.
Sursa foto: Getty