Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe marți, 23 aprilie. Peste 1 milion de români, majoritatea bărbați, poartă acest nume sau derivatele sale.
Printre cele mai populare nume se numără Gheorghe în cazul bărbaților și Georgiana în cazul femeilor.
De asemenea, printre numele care se mai sărbătoresc de Sfântul Gheorghe se mai numără: Gelu, Geluța, Geluțu, Geo, George, Georgel, Georgeta, Giculina, Georgi, Georgiana, Geta, Gigel, Gheorghieș, Gheorghina, Gheorghiță, Gherghina, Ghiorghe, Ghiorghița, Gica, Gina, Iorgu, Ioiga, Iordache, Jorje; Jorj; etc.
Numele "Gheorghe" este de origine greacă și este derivat din cuvântul "georgios", care înseamnă "țăran" sau "lucrător al pământului". În unele culturi, acest nume este asociat cu Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai venerați sfinți în creștinism, care este adesea considerat un simbol al curajului și al luptei împotriva răului. Astfel, semnificația numelui Gheorghe poate fi legată de virtuți precum curajul, devotamentul și puterea de muncă.
Deși mulți români cred că numele Geanina se sărbătorește de Sfântul Gheorghe, acesta este de fapt o variantă a numelui Gianina, care derivă din Jeana, derivat din Ioana, forma feminină a numelui Ion, care, la origine, provine din vechiul nume persan ebraic „Johanan”.
Semnificația numelui este „Jahve a avut milă”, sau „Dumnezeu este milostiv”.
Foto: Shutterstock