GHB (acid Gama HidroxiButiric) sau „drogul violului” este utilizat în special de către bărbați pentru a determina femeile să întrețină relații sexuale, împotriva voinței lor.
GHB se vinde sub formă de lichid, praf, capsule sau granule, ce se dizolvă în apă sau alcool și, pentru că nu are nici miros sau gust, nu poate fi depistat la prima vedere. GHB își face efectul în circa 5-15 minute, consumatorul simțindu-se la fel ca după un pahar sau două de alcool: relaxat, ușor amețit, destins, dezinhibat.
Efectul stupefiantului poate dura până la șase ore, iar medicii spun spun că, în combinație cu alcool, drogul violului poate cauza moartea.
Drogul violului poate avea efecte sedative, hipnotice, disociative sau poate induce amnezie. Pe de altă parte, GHB duce la pierderea capacităţii de orientare spaţială şi pierderi de memorie
Drogul violului poate duce la:
Ameţeli
Probleme cu vorbirea
Probleme cu mișcarea sau controlul mușchilor
Greață sau vărsături
Bătăi ale inimii foarte lente sau foarte rapide
Somnolență
Confuzie
Dificultăți de respirație
Leşin
Drogul violului e cel mai periculos
Psihologul Eduard Bondoc, doctor în medicină în cadrul Clinicii de Psihiatrie din Craiova, este de părere că drogul violului este cel mai periculos deoarece nu are nici gust, nici miros, nici culoare. De asemenea este un drog este foarte uşor de procurat.
”Cel mai periculos este drogul violului. se numeşte rohipnol, este incolor, inodor, insipid, nu se simte în nicio băutură şi sfătuiesc toate domnişoarele care se duc la petrecere, să nu îşi lase nesupravegheată paharele, dozele de suc, pentru că e posibil să se strecoare un medicament din ăsta acolo şi dă amnezia momentului, nu mai ştie ce s-a întâmplat în noaptea aia şi este posibil să asistăm la drame uriaşe”, a declarat Eduard Bondoc, la Medika TV.
Drogul violului dă dependență de la a treia utilizare
Psihologul a explicat că drogurile care au apărut recent pot da dependenţă la a treia utilizare.
”Drogurile ce au venit cel mai recent, dau dependenţă cam la a treia utilizare. Deci iei o dată că eşti curior, a doua oară că poate nu ai înţeles, a treia oară devii dependent. Atât de mult s-a lucrat la această chimie, încât de la a treia doză dependenţa s-a instalat”, a mai spus Eduard Bondoc.
Foto Imago