• PRO TV
  • Ai voie să mănânci fructe de mare în post? Ce spun reprezentanții BOR: Postul alimentar are sensul lui foarte important

Ai voie să mănânci fructe de mare în post? Ce spun reprezentanții BOR: Postul alimentar are sensul lui foarte important

Ai voie să mănânci fructe de mare în post? Ce spun reprezentanții BOR: Postul alimentar are sensul lui foarte important

Mulți creștini se întreabă dacă fructele de mare sunt de post sau nu. Chiar dacă denumirea lor este de „fructe”, acestea sunt, în realitate, un ansamblu de animale marine (crustacee) mici: creveţi, languste, stridii, midii, homari, crabi, caracatiţe etc. Preoții au oferit o explicație.

Când putem mânca fructe de mare în post

Mulți români consideră că fructele de mare sunt alimente de post, aşadar pot fi mâncate în perioada în care Biserica interzice consumul de carne, lapte, ouă. Obiceiul de a consuma fructe de mare în perioada postului a fost împrumutat din tradiția grecească.

Ce recomandă BOR

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române spun că fructele de mare ar trebui consumate doar în zilele cu „dezlegare la pește”.

”Fructele de mare sunt asimilate consumului de pește în post, deci ele se consumă în zilele cu «dezlegare» la pește, duminica sau în alte zile de sărbătoare. Ele pot fi desigur permise celor cu anumite afecțiuni care fragilizează organismul, persoanelor bolnave sau adolescenților cu binecuvântarea duhovnicului.

La Sfântul Munte Athos se consumă sâmbăta și duminica, inclusiv în timpul Postului Mare, dar nu la toate mănăstirile.

Nu există încă o reglementare oficială în Biserică referitoare la fructele de mare, dar nu ar trebui nici supralicitate rolul și prezența lor, cum fac cei ce recomandă consumul lor oricând în post, nici respinse total, cum fac ultrarigoriștii.Esențiale în post rămân discernământul, iertarea, împăcarea și faptele bune. Doar bunătatea ne salvează și ne înnobilează cu adevărat, nu „mâncarea de post” în sine.

Postul alimentar are sensul lui foarte important, care nu trebuie subestimat, dar acesta nu e superior celui lăuntric și nici eficace din punct de vedere duhovnicesc dacă e rupt de postirea de răutate, invidie, bârfă și orice altceva rănește și distruge relația noastră cu ceilalți”, a transmis Biroul de Presă al Patriarhiei Române, potrivit euronews.ro.

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni