• PRO TV
  • Arh. George Cristescu: Inteligența artificială poate susține un expert să obțină rezultate mai bune

Arh. George Cristescu: Inteligența artificială poate susține un expert să obțină rezultate mai bune

Arh. George Cristescu: Inteligența artificială poate susține un expert  să obțină rezultate mai bune

Este inteligența artificială un instrument care să susțină dezvoltarea și rezultatele eficiente? Răspunsul se conturează pozitiv. Chiar dacă există încă rezistențe în toate domeniile, nu mai putem nega că suntem în plină eră a digitalizării și că începem să ne acomodăm cu primii pași spre inteligența artificială.

Arhitectura modernă, la fel ca toate domeniile, integrează instrumentele erei digitale și a inteligenței artificiale, și, da, vorbim despre arhitectură digitală sau digitalizarea clădirilor. Arh. George Cristescu ne susține cu răspunsuri pentru a afla cum se vede acest subiect raportat la activitatea zilnică a unui expert sau a unei echipe de experți în arhitectura de astăzi.

”În primul rând, vorbim despre principii ce se referă la optimizare, eficientizare, control, predictibilitate. Un arhitect are nevoie de suport pentru activitățile repetitive, are nevoie să reducă timpul de execuție pentru anumite sarcini, și în același timp să crească nivelul de control față de calitatea rezultatului. Putem face acest lucru prin automatizarea unor procese, prin integrarea de software-uri în activitatea curentă, prin dezvoltarea echipelor, astfel încât să poată funcționa pe baza unei infrastructuri digitalizate”, explică Arh. George Cristescu.

Optimizarea procesului de proiectare, reducerea timpului necesar pentru elaborarea planurilor și identificarea soluțiilor eficiente raportate la cost sunt pașii în față pe care i-a adus digitalizarea și pe care îi poate duce la un alt nivel inteligența artificială. Predicția rezultatului, controlul proceselor, sunt alte benefici. Cu ajutorul algoritmilor avansați de învățare automată, inteligența artificială poate analiza un volum mare de variante de design pe baza anumitor criterii, iar un astfel de proces nu ar putea fi realizat de o minte umană. Astfel, expertul poate avea un spațiu mai mare pentru a inova și pentru a crea unicitate.

”În prezent, prin arhitectura digitală, beneficiile muncii noastre se regăsesc în fiecare detaliu al unei clădiri. Conceptul mixed use, construcții cu funcții multiple ce îmbină rezidențialul, cu comercialul, cu zona de office, medical, recreative și nu numai, este posibil și datorită software-urilor, a proiectării 3D, a folosirii BIM, Building Information Modeling. În trecut, nu ar fi fost posibil să livrăm rezultate la nivelul pe care îl facem în prezent. Suntem înca la început în ceea ce privește inteligența artificială, suntem adaptați la digitalizare, iar progresele sunt deja evidente”, adaugă Arh. Cristescu.

Inteligența artificială poate analiza și interpreta date din diverse surse. Cum abordarea pluridisciplinară devine obligatorie pentru rezultate performante în arhitectura modernă, acest suport din partea IA este perfect compatibil cu nevoile momentului. Arhitecții pot lua decizii informate, adaptate obiectivelor unei clădiri și cu precizie deplină, ceea ce garantează calitatea unei clădiri. Cu ajutorul digitalizării și inteligenței artificiale, experții în arhitectură pot să-și maximizeze potențialul creativ și să ofere soluții mai eficiente și mai sustenabile pentru nevoile societății moderne.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni