Fie că sunt în căutarea de tratament pentru afecțiuni serioase - cronice sau acute -, fie că au nevoie de intervenții estetice, românii apelează constant la serviciile medicilor din Turcia.
Pentru ca acestea să fie accesibile, eficiente și performante, pacienții au nevoie de sfaturile și experiența unui consilier medical, capabil să identifice cei mai buni medici, cele mai bune clinici și cele mai noi tehnologii.
Unul din cei mai cunoscuți consilieri medicali din România este Eva Pavel care, de 12 ani, colaborează cu spitale din Turcia, Grecia, Austria, Elveția, Italia. ”Datoria mea e de a transmite dosarul medical mai multor centre medicale și de a-i transmite pacientului opiniile clinicii respective, prețurile. După ce pacientul alege, eu obțin transferul, cazările, echipa mea – cu vorbitor de limbă română, ca să nu existe bariere în comunicare – îl așteaptă la spitalul ales, îi organizăm toată agenda medicală. Și, când se întoarce acasă, eu rămân puntea de legătură între pacient și medic”.
Vezi această postare pe Instagram
Cât costă aceste demersuri? ”Prețurile consultațiilor medicale pot varia semnificativ de la o țară la altă. Spre exemplu, în Turcia, consultațiile la profesori doctori costă între 130 și 150 de euro. Aceste tarife sunt considerate accesibile pentru mulți pacienți”, spune Eva Pavel, care crede că o asigurare medicală bună poate face diferența.
O vizită la mai multe spitale de top din Istanbul, alături de Eva Pavel, ne dezvăluie care cât de diferită este realitatea de acolo față de spitalele din România. La LIV, de exemplu, situat într-o clădire-mamut, care aduce mai mult a mall sau a sediu de corporație, am ajuns la doar câteva ore după ce un bebeluș din România fusese internat de urgență, adus din țară cu ambulanța (o cursă cu automobilul între România și Istanbul durează undeva, între 7 și 9 ore, în funcție de viteza automobilului). Cea care a preluat cazul este Narcisa Nergi, care este vorbitoare de limba română și turcă și care este legătura locală dintre pacienți și medici. Aceasta s-a asigurat, printre altele, ca micuțul să intre operație în timp ce, concomitent, a obținut din țară, printr-o fundație, finanțarea necesară intervenției. ”Pentru cei care vin aici, eu le sunt și mamă și tată”, mărturisește aceasta, în timp ce recunoaște că are o slujbă pe cât de stresantă la nivel emoțional, pe atât de satisfăcătoare. ”Când vezi cazuri precum adolescenți care vin ”legumă” și apoi deschid ochii și întreabă de mama lor, plângi de-a dreptul”.
Vezi această postare pe Instagram
Principalele domenii pe care le deservește spitalul sunt chirurgia, transplantul, oncologia și urologia. Întâlnirea cu profesor doctor Yesemin Torun Altuner, de la Istinye Liv Hospital (Bahcesehir), a fost de-a dreptul revelatoare.
Medic hematolog, aceasta folosește o abordare integrată, prin prescrierea unei terapii holistice, care să abordeze pacientul ca un tot unitar. Astfel, concomitent cu tratamentul alopat - care presupune chimioterapie sau radiologie - aceasta le dă pacienților săi și tratament fitoterapeutic și homeopat, terapia cu ozon și acupunctură, tocmai pentru a încuraja sistemul imunitar și a reduce efectele secundare ale tratamentelor alopate. ”Rata de supraviețuire în leucemie este de 90%. De când sunt eu în acest spital, toți pacienții care au venit la mine au primit protocolul complet și au plecat vindecați. Când pacientul vine la noi, îi facem mai multe investigații... pe bază rezultatelor, primește un diagnostic. În funcție de diagnostic, urmăm protocolul necesar. Ce fac eu diferit în acest spital față de alte spitale: pe lângă protocolul alopat, eu recomand pacienților și remedii din fitoterapie, homepatic, acupunctură și terapia cu ozon. În acest fel, efectele adverse ale chimioterapiei sunt reduse drastic.
În general, pacienții care ajung la noi ori sunt într-un stadiu avansat ori au făcut un tratament care nu a dat rezultatele scontate”, spune profesor doctor Yesemin Torun Altuner. Aceasta crede că terapia cu ozon sau fitoterapia pot fi folosite și ca mijloace de prevenție, nu doar de tratament. ”Nu contează dacă este vorba despre adult sau copil. Ozonoterapia este bună pentru bolile de sânge, pentru cele autoimune, de genul Hashimoto, plus fitoterapie, plus o dietă specială”.
Pe lângă protocolul recomandat, în acest spital, doamna doctor le face pacienților teste genetice detaliate. ”Este un tratament foarte rar, se face doar la spitalele universitare. NGS, prescurtare pentru Next Generation Sequencing, este o tehnologie de analiză genetică care ne permite să efectuăm screening detalia, pentru a identifica dacă pacieții pot răspunde la tratament de tip target sau la imunoterapie.
Când e vorba de cancere mamare sau craniene, se mai folosește un tratament pe bază de impulsuri electrice. Printre acest tratament, celulele canceroase, care formează o masă tumorală, se despart și apoi sunt distruse”.
Doamna medic are și un sfat pentru persoanele sănătoase, care vor să prevină îmbolnăvirea: ”Nu uitați de vitamina D, încercat și beți 3 litri de apă pe zi, puneți niște zeamă de lămâie în apa pe care o beți, în fiecare zi, să mergeți pe jos jumătate de oră, omega 3 și magneziu”.
Profesor doctor Yesemin Torun Altuner va fi prezentă în România, la București, pe data de 25 aprilie, pentru o evaluare gratuită a dosarului medical. Aceasta va acorda second opinion pe oncologie pediatrică, acordând 30 de minute fiecărei familii înscrise pe listă.