ß
La începutul acestui an, Oscar Pistorius a fost eliberat condiționat, la aproape 11 ani de de când și-a ucis iubita, pe fotomodelul sud-african Reeva Steenkamp.
Gallery
Pistorius, care a împlinit 37 de ani în toamna anului trecut, a fost condamnat inițial în 2016 de un tribunal sud-african pentru omor din culpă la 5 ani de închisoare. Procurorii au făcut apel, iar un an mai târziu a fost condamnat definitiv la 13 ani şi 5 luni de închisoare. Pistorius a executat mai mult de jumătate din această pedeapsă înainte de a fi eliberat în ianuarie 2024.
Cazul lui Oscar Pistorius a făcut înconjurul lumii în 2013. Fostul atlet paralimpic a fost condamnat la închisoare pentru omor, după ce și-a împușcat mortal logodnica. Tragedia s-a petrecut chiar de Valentine’s Day.
În timpul procesului, Pistorius a susținut că a împușcat-o pe Reeva Steenkamp, un fotomodel celebru de 29 de ani, „din greșeală”. Fostul sportiv le-a spus anchetatorilor că a crezut că era vorba de un intrus care se ascundea în baia sa, în mijlocul nopții.
Potrivit New York Post, Oscar Pistorius se refugiază în vilă luxoasă cu trei etaje a unchiului său, Arnold, din Pretoria.
Complexul deținut de unchiul său este situat în suburbia exclusivistă Waterkloof, are agenți de securitate, sisteme de apărare electronică și, se pare, mai mulți câini de pază. Pistorius a primit mai multe amenințări cu moartea după crima pe care a comis-o.
Fostul atlet a fost părăsit de prieteni după condamnare și se pare că aceștia nu s-au întors nici după ce a fost eliberat.
Potrivit sursei menționate mai sus, Pistorius a luat legătura cu cel puțin doi membri ai Comitetului Paralimpic Internațional după eliberarea sa, întrebându-i dacă ar putea lucra împreună în orice calitate, însă a fost respins rapid.
„Este prea toxic pentru a lucra cu el acum. Nu există nimic pentru el aici”, a declarat unul dintre membri.
Pistorius va fi monitorizat de autorități până la expirarea oficială a pedepsei sale, la fel ca toți ceilalți deținuți în regim de eliberare condiționată.
Potrivit Departamentului Instituțiilor Penitenciare, un ofițer de eliberare condiționată îl verifică la ore aleatorii din zi sau din noapte.
Este supus testelor de alcoolemie și de droguri. Pistorius nu poate avea niciun contact cu familia Reevei. De asemenea, Pistorious nu poate posta pe rețelele de socializare și nici nu poate da interviuri. Acesta nu are voie să scrie o carte de memorii despre experiențele sale.
Potrivit documentelor de eliberare condiționată, Pistorius lucrează ca voluntar la o biserică frecventată de unchiul său. Fostul atlet face lucrări de întreținere și curățenie în biserică și curtea acesteia.
Pistorius participă și la slujbe, iar cei care l-au văzut spun că este de nerecunoscut.
„Aproape că nu l-am recunoscut”, a mărturisit Aida Govender, care l-a zărit luna trecută la biserică, în timp ce se afla în vizită la rudele sale, scrie sursa menționată mai sus. „Părul lui este mai lung și are barbă. De asemenea, nu este atât de slab precum mă așteptam. Nu ai fi știut niciodată că a fost un atlet; pur și simplu nu mai este la fel”, a adăugat femeia.
Un membru al bisericii a declarat pentru The Post că Pistorius pare diferit față de înainte. „Nu este prietenos, nu este sociabil. Nu știu dacă l-am văzut să schițeze măcar un zâmbet. Este doar o umbră a ceea ce a fost odată”, a spus enoriașul.
Pistorius s-a născut cu o afecțiune congenitală care a dus la amputarea picioarelor când era bebeluș. El s-a apucat de atletism și a câștigat mai multe titluri paralimpice, fiind singurul atlet cu ambele picioare amputate care a alergat la Jocurile Olimpice.
În 2004, fostul atlet a fost medaliat cu aur în cursa de 200 metri de la Jocurile Paralimpice de la Atena. În 2008, la Beijing, a cucerit aurul la 100 de metri, la 200 de metri și la 400 de metri. În 2012, la Londra, Pistorius a terminat două curse pe prima poziție și a luat două medalii de aur.
Fotografii: Getty Images
CITEȘTE ȘI: