Luna martie a acestui an a fost cea mai călduroasă lună din istorie, arată cele mai recente date. Specialiștii avertizează că omenirea se va confrunta cu fenomene meteo extreme.
Cea mai fierbinte perioadă
Luna martie a anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată, fiind totodată a zecea lună consecutivă care bate recordurile de temperatură, a anunțat marți serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al Uniunii Europene.
Temperatura medie a lunii martie a fost cu 0,1 grade Celsius mai mare decât recordul anterior pentru această lună, stabilit în 2016, și cu 1,68 grade Celsius mai mare decât media din perioada preindustrială.
În perioada aprilie 2023 - martie 2024, temperatura medie globală a fost cu 1,58 grade Celsius peste media din perioada preindustrială, adică 1850-1900. Cercetătorii se declară îngrijorați de tendința pe termen lung.
Clima se schimbă rapid
Anul 2023 a fost deja cel mai fierbinte an al planetei, iar vremea extremă a făcut ravagii. Cauza principală a căldurii excepționale a fost reprezentată de emisiile de gaze cu efect de seră provocate de om, a declarat Serviciul Copernicus. Un factor care a determinat creșterea temperaturilor este El Nino, modelul meteorologic care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific.
"Cu cât atmosfera globală devine mai caldă, cu atât evenimentele extreme vor fi mai numeroase, mai severe şi mai intense", subliniază omul de ştiinţă Samantha Burgess, citând ameninţarea "valurilor de căldură, a secetelor, a inundaţiilor şi a incendiilor de pădure".
Schimbările climatice ar putea trece "într-un teritoriu neexplorat", dacă temperaturile nu scad până la sfârşitul anului, a declarat pentru BBC Gavin Schmidt, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spaţiale al NASA.
Foto Imago