• PRO TV
  • Efectele pe care le va avea eclipsa totală de soare asupra Pâmântului. Ce se va întâmpla în cele 4 minute: "Va fi frig, iar animalele vor avea un comportament ciudat"

Efectele pe care le va avea eclipsa totală de soare asupra Pâmântului. Ce se va întâmpla în cele 4 minute: "Va fi frig, iar animalele vor avea un comportament ciudat"

Efectele pe care le va avea eclipsa totală de soare asupra Pâmântului. Ce se va întâmpla în cele 4 minute: "Va fi frig, iar animalele vor avea un comportament ciudat"

Fenomenul nu va fi vizibil și în România. Eclipsa totală de soare de pe 8 aprilie 2024 va străbate America de Nord, trecând prin Mexic, Statele Unite și Canada.

Un expert în astrofizică a explicat ce efecte va avea eclipsa totală de soare care va avea loc pe 8 aprilie asupra Pâmântului. Specialistul a demontat numeroase mituri care circulă de câteva zile pe rețelele de socializare.

"Lumea trebuie să admire acest fenomen. Nu știu de unde au apărut tot felul de mituri despre aceasta eclipsă totală. Mai mult, am auzit și propagându-se și ideea că va fi noapte trei zile. Chiar nu-mi dau seama de unde apar aceste informații ciudate. Este imposibil să se întâmple asta. În ceea ce privește animalele, da este adevărat. În acele minute cât va dura eclipsa, animalele pot avea un comportament ciudat. Noi, oamenii, vom fi conștienți că va fi întuneric pentru patru minute, însă animalele, nu", a explicat specialistul pentru CNN.

Va fi întuneric și frig

Atunci când Luna se interpune între Pământ și Soare, iar noaptea întrerupe pentru scurt timp ziua, temperaturile scad rapid.

Cu câte grade? După cum explică NASA, scăderea este echivalentă cu diferența de temperatură dintre zi și noapte în acea perioadă a anului pentru acel loc.

Cu toate acestea, trebuie să se țină cont de faptul că, întrucât suprapunerea totală durează doar câteva minute, mediul înconjurător nu are suficient timp pentru a reacționa la o schimbare termică atât de bruscă.

Prin urmare, aceasta va fi probabil echivalentă cu trei sferturi sau jumătate din diferența de temperatură dintre zi și noapte acolo.

În SUA, se așteaptă o scădere de aproximativ 10°C.

În schimb, acolo unde eclipsa a fost parțială, se aștepta ca scăderea să fie între 3ºC și 5ºC.

”În mare, ceea ce vor vedea pe parcursul a două ore este luna care se mișcă foarte încet peste suprafața soarelui, părând că îl mănâncă de pe cer.

Va fi mai întuneric și mai frig, de asemenea, pentru că luna nu numai că blochează lumina soarelui, dar îi blochează și căldura.”, a declarat Jake Foster, astronom.

Vântul își va schimba direcția

Ca urmare a schimbării temperaturii, aerul cald încetează să se mai ridice de la sol și determină o schimbare a vitezei și direcției vântului, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Reading din Marea Britanie.

Acest fenomen este cunoscut sub numele de "vânt de eclipsă".

Potrivit cercetătorilor, care au analizat o eclipsă parțială în Marea Britanie în 2015, schimbarea vântului este cauzată de variațiile din "stratul limită", care este zona de aer care separă vânturile puternice de cele mai apropiate de sol.

Efectul durează doar câteva minute în timpul eclipsei, iar apoi vântul revine la a sufla ca înainte, când Soarele era vizibil pe cer.

Efectul gravitațional

Primul lucru de reținut, explică site-ul NASA, este că, în timpul eclipsei, Luna se află în faza de Lună nouă. Prin urmare, orice efect gravitațional va fi egal cu cel care se produce în timpul acestei faze, care se repetă la fiecare 28 de zile.

Dacă luăm în considerare faptul că în ziua eclipsei Pământul se va afla la 151,4 milioane de kilometri de Soare, iar Luna la 364.649 de kilometri de suprafața Pământului, și calculăm, pe baza legii lui Newton, forța exercitată  de Soare, Lună și Pământ asupra unei persoane de 80 de kilograme, vom vedea că în acel moment aceasta va cântări cu aproximativ 48 de grame mai puțin, noteaza CNN.

Dar dacă ne uităm la efectul gravitațional care apare pentru că Luna și Soarele se află pe aceeași parte a Pământului atunci când există o Lună nouă, efectul este și mai dramatic, precizează NASA.

Dacă vă aflați pe linia definită de centrele Pământului, Soarelui și Lunii, scoarța terestră se va deforma și se va ridica cu aproximativ 40 de milimetri pe o suprafață de 1.000 de kilometri.

Așadar, în timp ce urmăriți eclipsa, s-ar putea să credeți că vă aflați cu 40 de milimetri mai aproape de Soare decât înainte.

Apogeul unei eclipse de soare are loc la începutul totalității, când Luna este pe cale să acopere complet lumina solară. Cu câteva minute înainte de totalitate, lumina solară începe să se estompeze și apar benzile de umbră, un fenomen optic cauzat de efectul curenților de aer din atmosferă care acționează asupra luminii solare care se estompează.

Aceste dungi, care pot fi văzute ca niște valuri de lumină și întuneric care se disting cel mai bine pe suprafețele luminoase, sunt urmate de perlele lui Baily, o serie de pete luminoase formate de trecerea luminii prin văile și craterele de pe suprafața accidentată a Lunii. Perlele lui Baily pot fi observate după câteva secunde din diferite puncte din cadrul benzii de totalitate, iar dispariția lor bruscă marchează începutul eclipsei totale.

Foto: Shutterstock

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni