• PRO TV
  • Impun respect, conduc adevărate imperii financiare și fac acte de filantropie remarcabile! Top 10 cele mai bogate femei din lume

Impun respect, conduc adevărate imperii financiare și fac acte de filantropie remarcabile! Top 10 cele mai bogate femei din lume

Impun respect, conduc adevărate imperii financiare și fac acte de filantropie remarcabile! Top 10 cele mai bogate femei din lume

Forbes a publicat recent lista miliardarilor lumii. În acest an, 369 din cei 2.781 de miliardari, adică 13,3%, sunt femei. Iată top 10 cele mai bogate femei din lume și imperiile pe care le conduc.

Gallery

​Nouă dintre cele mai bogate 10 femei și-au moștenit averile, fie de la tați, soți sau, într-un caz, de la mamă. MacKenzie Scott este singura din top 10 care și-a obținut averea prin divorț.

Locul 1: Françoise Bettencourt Meyers - 99,5 miliarde de dolari

Cea mai bogată femeie din lume, pentru al patrulea an consecutiv, este moștenitoarea L'Oréal: Françoise Bettencourt Meyers.

Septuagenara a devenit moștenitoarea L'Oréal după ce mama ei, Liliane Bettencourt, a murit în 2017. Antreprenoarea este căsătorită cu afaceristul Jean-Pierre Meyers, cu care are doi copii: Jean-Victor și Nicolas. Familia lui Françoise deține 35% din acțiunile grupului L'Oréal. 

Averea ei a crescut cu 19 miliarde de dolari în ultimele 12 luni, ceea ce i-a ridicat averea netă la 99,5 miliarde de dolari. În 2023, firma de produse cosmetice a avut cel mai bun an bursier din 1998 încoace.

Pe lângă afacerea pe care o patronează, Françoise Bettencourt Meyers este și scriitoare și se implică constant în acțiuni caritabile. Françoise a scris un studiu în cinci volume al Bibliei și o genealogie a zeilor greci.

Locul 2: Alice Walton - 72.3 miliarde de dolari

Alice Walton (74 de ani) este mai bogată cu 15,6 miliarde dolari în acest an, datorită unui salt de 34% al prețului acțiunilor Walmart.

Walton este cea mai bogată femeie din America, iar averea ei se ridică la 72,3 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Moștenitoarea este singura fiică a fondatorului Walmart, Sam Walton (decedat în 1992). Spre deosebire de frații ei, ea nu a făcut niciodată parte din consiliul de administrație al retailerului, în schimb s-a concentrat pe artă. Mama ei a învățat-o să picteze și să aprecieze arta, iar arta a devenit o pasiune de durată.

Este cunoscută pentru că a deschis Muzeul de Artă Americană „Crystal Bridges” din orașul ei natal, Bentonville, care prezintă lucrări de Andy Warhol, Norman Rockwell și Mark Rothko.

Alice Walton a fost căsătorită de două ori, însă nu are niciun moștenitor. Antreprenoarea este apreciată și pentru actele sale caritabile.

Locul 3: Julia Koch – 64,3 miliarde de dolari

Văduva lui David Koch (decedat în 2019) a coborât de pe locul al doilea pe locul al treilea în topul celor mai bogate femei în acest an.

Julia și cei trei copii ai săi au moștenit o participație de 42% din Koch Industries, care are afaceri care variază de la rafinarea petrolului și tehnologie medicală până la prosoape de hârtie. Americanca în vârstă de 64 de ani este administrator al Muzeului Metropolitan de Artă.

Julia face des donații colosale în domeniul medical și patronează fundația care-i poartă numele. Înființată în 2023, Julia Koch Family Foundation continuă angajamentul de o viață al familiei față de filantropie. Donațiile din partea fundației servesc la sprijinirea inițiativelor transformatoare în domeniul sănătății, educației și artelor, cu un accent deosebit pe cauzele care au impact asupra comunităților care sunt apropiate și dragi familiei.

Cea mai recentă donație a Juliei, în valoare de 75 de milioane de dolari, a mers către noul centru de îngrijire ambulatorie de ultimă generație NYU Langone Health din West Palm Beach

Locul 4: Jacqueline Mars – 38,5 miliarde de dolari

Moștenitoarea Mars Inc. deține gigantul de dulciuri și hrană pentru animale de companie împreună cu fratele ei, John Mars, și cu cele patru fiice ale regretatului ei frate Forrest Jr.

Compania deține mărci emblematice, printre care M&Ms, Snickers, Ben's Original și hrana pentru câini Pedigree. A fost fondată de bunicul ei, Frank C. Mars, care a început să vândă bomboane cu cremă de unt din bucătăria sa în 1911. Fiul ei, Stephen Badger, face parte din consiliul de administrație al Mars.

La 84 de ani, Jacqueline Mars este femeie de afaceri, filantroapă și susținătoare remarcabilă a educației pentru femei.

Locul 5: MacKenzie Scott: 35,6 miliarde de dolari

MacKenzie Scott este singura din top 10 care și-a obținut averea prin divorț. Ea este fosta soție a lui Jeff Bezos, iar în urma divorțului a obținut 4% din Amazon.

MacKenzie s-a angajat să doneze cea mai mare parte a averii sale la scurt timp după aceea. În martie, a acordat 640 de milioane de dolari pentru 361 de organizații care au depus cereri de finanțare în cadrul unui concurs.

Până în prezent, donațiile sale au ajuns la un total de 17,3 miliarde de dolari, potrivit sursei menționate mai sus. Chiar și așa, averea lui MacKenzie a crescut cu 11,2 miliarde de dolari față de anul trecut.

Dacă nu ar fi fost atât de generoasă, fosta nevastă a lui Jeff Bezos ar fi avut o avere de 69 de miliarde de dolari și s-ar fi clasat pe locul al treilea în topul celor mai bogate femei de pe listă, nu pe locul al cincilea, așa cum este acum.

Cine completează topul celor mai bogate femei din lume

Locul 6: Savitri Jindal (India) – 33,5 miliarde de dolari
Locul 7: Rafaela Aponte-Diamant (Italia) – 33,1 miliarde de dolari
Locul 8: Miriam Adelson (SUA) -32 miliarde de dolari
Locul 9: Gina Rinehart (Australia) – 30,8 miliarde de dolari
Locul 10: Abigail Johnson (SUA) – 29 miliarde de dolari

Fotografii: Getty Images

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni