• PRO TV
  • Simptomele infecției cu norovirus, boala care a afectat zeci de elevi și profesori de la un colegiu din Timișoara

Simptomele infecției cu norovirus, boala care a afectat zeci de elevi și profesori de la un colegiu din Timișoara

Simptomele infecției cu norovirus, boala care a afectat zeci de elevi și profesori de la un colegiu din Timișoara

Zeci de elevi şi profesori de la Colegiul Naţional ”C.D. Loga” din Timişoara au ajuns la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” şi la Spitalul Municipal din Timişoara, cu simptome digestive, frisoane şi febră.

Iniţial, cauza era necunoscută, dar la patru elevi a fost confirmată prezenţa norovirusului. Direcţia de Sănătate Publică Timiş a declarat focar la Colegiul Naţional ”C.D. Loga” din Timişoara.

Focar de infecție cu norovirus

La patru dintre elevi a fost depistată, în analizele efectuate, prezenţa norovirusului. Acesta este un agent patogen care duce la apariţia unor simptome asemănătoare cu cele ale elevilor şi profesorilor de la Colegiul ”Loga” (dureri abdominale, vărsături şi diaree). Rata de transmitere este una ridicată, iar primele semne apar după una-două zile de la infectare şi se pot manifesta în timp de câteva ore sau chiar zile.

”Din datele furnizate de către Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Louis Ţurcanu», în urma analizelor pacienţilor internaţi, suspiciunea focarului de infecţie cu Norovirus s-a confirmat. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare şi unităţii de învăţământ i-a fost recomandată efectuarea zilnică a triajului epidemiologic, precum şi întărirea măsurilor igienico-sanitare”, a transmis DSP Timiş.

Autoritățile anunță că vineri va avea loc o dezinfecţie a întregii şcoli, urmând ca de luni, elevii să revină în clase la program normal.

Norovirusul provoacă infecții digestive grave la copii și adulți

Doctorul Adrian Marinescu a explicat pentru Digi Fm că norovirusul se transmite ușor, ceea ce poate duce la apariția unor focare de infecție și toxinfecții alimentare, afectând colectivitățile.

Norovirus, măsuri de prevenție

În contextul acestei situații, medicul subliniază importanța respectării regulilor de igienă, precum spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și asigurarea igienei alimentelor, pentru a preveni răspândirea virusului și a altor microorganisme care pot cauza toxinfecții alimentare, în special în sezonul cald.

Ce este Norovirusul?

Norovirusul este o boală virală foarte contagioasă și este cea mai frecventă cauză a gastroenteritei. La nivel mondial, aproximativ unul din cinci cazuri de gastroenterită (inflamația stomacului sau a intestinelor) este cauzată de norovirus. Simptomele norovirusului includ diareea acută și vărsăturile. Norovirusul are diverse denumiri populare precum: „intoxicație alimentară”, „gripă de stomac” sau „virus de stomac”.

Focarele de norovirus sunt frecvente. Pot apărea oricând, dar cel mai adesea apar în lunile mai reci ale anului, din noiembrie până în aprilie.

Principalele simptome ale norovirusului sunt:

  • Senzație de rău (greață)
  • Crampe ale stomacului
  • Diaree
  • Vărsături

Alte simptome mai puțin frecvente:

  • Temperatură instabilă
  • Frisoane
  • Dureri de brațe și picioare
  • Durere de cap

Cum se răspândește norovirusul

Norovirusul se poate transmite prin:

  • Consumul de apă sau alimente contaminate.
  • Atingerea suprafețelor sau obiectelor contaminate și apoi punerea degetelor în gură fără a te spăla înainte.
  • A avea contact direct cu o persoană infectată.

Persoanele infectate cu norovirus transmit cel mai ușor virusul în perioada în care au simptome (în special vărsături) și în primele zile după ce se recuperează după boală.

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni