ß
  • PRO TV
  • Câte zile libere vor avea angajații români de Paște și de 1 Mai (Ziua Muncii)

Câte zile libere vor avea angajații români de Paște și de 1 Mai (Ziua Muncii)

Câte zile libere vor avea angajații români de Paște și de 1 Mai (Ziua Muncii)

Zile libere 2024: Se apropie o nouă minivacanță pentru angajații din România! Nu numai elevii, ci și angajații vor avea zile libere de Paște și 1 Mai în anul 2024.

1 mai (Ziua Muncii) şi Vinerea Mare sunt deja declarate zile libere pentru angajaţii la stat în Codul Muncii. Astfel, 1 Mai (Ziua Muncii), Vinerea Mare (3 mai), prima și a doua zi de Paște (4 și 5 mai) sunt zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Angajații bugetari vor avea o minivacanță de 6 zile

Bugetarii sunt mai norocoși. Majoritatea angajaților care lucrează la stat vor avea o minivacanță de 6 zile în perioada 1 mai – 6 mai 2024, de Ziua Muncii și de Paște. Guvernul a decis ca și ziua de 2 mai să fie zi liberă pentru bugetari.

Vacanța de primăvară pentru elevi

Elevii și profesorii vor intra în vacanța de primăvară, la finalul lunii aprilie, când se termină modulul 4 al anului școlar 2023-2024. Vacanța de primăvară începe sâmbătă, 27 aprilie, iar elevii se vor întoarce în bănci miercuri, 8 mai. După reluarea cursurilor, elevii vor începe al cincilea modul și nu vor mai avea o altă vacanță până la finalul anului școlar 2023-2024, pe 21 iunie 2023.

Minivacanță de Rusalii

Următoarea minivacanță, după cea de Paște, va fi de Rusalii, când românii vor avea trei zile libere, inclusiv a doua zi de Rusalii, luni, 24 iunie.

Câte zilele libere legale mai au românii în 2024

1 mai – Ziua Muncii;
3 mai – Vinerea Mare a Paștelui;
5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024;
6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024;
1 iunie – Ziua Copilului;
23 iunie (duminică) – Rusalii;
24 iunie (luni) – a doua zi de Rusalii;
15 august – Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie – Sfântul Andrei;
1 decembrie – Ziua Națională a României;
25 decembrie – prima zi de Crăciun;
26 decembrie – a doua zi de Crăciun.

Angajatorii riscă amezi

În funcție de fiecare meserie, în anumite zile libere angajații pot fi chemați la serviciu. Potrivit Codului muncii, cei care vor lucra în liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator.

În cazul în care nu se acordă zile libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni