ß
  • PRO TV
  • Cum ne afectează praful saharian sănătatea? Avertismentul medicilor: Iritații la nivelul gâtului, nasului, ochilor

Cum ne afectează praful saharian sănătatea? Avertismentul medicilor: Iritații la nivelul gâtului, nasului, ochilor

Cum ne afectează praful saharian sănătatea? Avertismentul medicilor: Iritații la nivelul gâtului, nasului, ochilor

Particulele de praf de origine sahariană ajunse în România la sfârşitul lunii martie se mențin încă în aer.

Norul de praf saharian se menţine deasupra României, se simte tot mai intens şi a acoperit întreaga ţară. Particulele de praf roșiatic s-au depus cel mai mult în vestul, centrul și nordul țării, in zonele în care a plouat mai mult. În fiecare an ne confruntăm cu cel puțin două episoade de praf saharian care ajunge în România adus de curenții din Nordul Africii.

Dar ce conține acest praf adus din Sahara?

Nisipul fin din componența norului de praf conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur. Expunerea la acest praf este nocivă pentru sănătate, spun medicii.

Apar rinite alergice sezoniere

Specialiștii avertizează faptul că praful saharian afectează sănătatea oamenilor, iar cei care suferă de alergii ar putea să aibă probleme și mai mari.

Acest val de praf Saharian ar putea agrava afecţiunile respiratorii şi alergice. Persoanele care au diferite boli pulmonare, precum cele cu astm, pot avea parte de o agravare a simptomelor.

Iar în cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere, cu iritații la nivelul gâtului, nasului și chiar lăcrimare.

Particulele de praf inhalate ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele (o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar) și celulele imune. Acestea eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii.

Aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii. Persoanele care au diferite boli pulmonare, de exemplu cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor.

De asemenea, în cazul persoanelor cu boli respiratorice cronice, acestea pot dezvolta episoade de wheezing (respirație șuierătoare) și chiar insuficiență respiratorie ușoară.

Val se prafu saharian - Recomandările medicilor

Medicii de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara recomandă evitarea deplasărilor când praful saharian se abate peste România, iar persoanelor cu boli pulmonare să poarte mască de protecție.

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni