ß
  • PRO TV
  • (P) 3 sfaturi practice ca să îți îngrijești sănătatea acasă

(P) 3 sfaturi practice ca să îți îngrijești sănătatea acasă

(P) 3 sfaturi practice ca să îți îngrijești sănătatea acasă

Într-o lume în care starea de bine și sănătatea personală sunt din ce în ce mai importante, este esențial să știi cum să ai grijă de tine în mod corespunzător și în confortul propriului cămin, nu numai în timpul vizitelor periodice la medic. Iată ce ai de făcut!

1. Verifică-ți tensiunea arterială în fiecare zi

Primul pas pentru îngrijirea eficientă a sănătății la domiciliu este să îți verifici în mod regulat tensiunea arterială. Tensiunea arterială este un indicator esențial al sănătății cardiovasculare. O tensiune arterială prea mare sau prea mică poate semnala probleme de sănătate. 

Pentru a monitoriza tensiunea arterială acasă poți folosi un tensiometru digital. Este important să te pregătești corespunzător înainte de a-ți lua tensiunea: evită să consumi băuturi cu cofeină sau alcool și nu fuma cu cel puțin 30 de minute înainte de măsurare. Așază-te confortabil, cu spatele drept și picioarele pe podea, așază manșeta pe brațul stâng, la nivelul inimii; stai liniștit și relaxat în timpul măsurării [1]!

Interpretarea corectă a rezultatelor este esențială. O tensiune arterială normală este de obicei definită ca fiind de aproximativ 110/70 mmHg. Primul număr reprezintă tensiunea sistolică (tensiunea arterială atunci când inima bate și pompează sânge), iar al doilea număr reprezintă tensiunea diastolică (tensiunea arterială între bătăile inimii). În cazul în care tensiunea arterială este mai mare de 140/90 mmHg, se recomandă consultarea unui medic [2].

În cazul în care tensiunea arterială este prea mare sau prea mică poți întreprinde o serie de acțiuni pentru a ajuta la normalizarea ei. Modificările stilului de viață cum ar fi adoptarea unei diete sănătoase, exercițiile fizice regulate și renunțarea la fumat pot avea un impact semnificativ asupra tensiunii arteriale. Dacă aceste măsuri nu sunt suficiente, consultarea unui medic este esențială. Tratamentul pentru tensiune arterială poate include medicamente, dar și consiliere pentru gestionarea stresului și a altor factori de risc [1]. Descoperă și alte produse din categoria de dispozitive medicale pe care le poți folosi acasă pentru a-ți monitoriza starea generală de sănătate!

2. Pune la punct o rutină de exerciții fizice

Exercițiul fizic regulat este o componentă esențială a unei vieți sănătoase. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, adulții ar trebui să facă cel puțin 150 de minute de activitate aerobă de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate aerobă de intensitate crescută în fiecare săptămână. Exercițiile fizice pot ajuta la prevenirea și gestionarea unor boli precum boli de inimă, diabet de tip 2 și hipertensiune arterială [3]. De asemenea, acestea pot îmbunătăți starea de bine mentală, reducând simptomele de depresie și anxietate.

Pentru a dezvolta o rutină de exerciții fizice, urmează acești pași simpli:

  • Stabilește obiective: fie că dorești să pierzi din greutate, să îți îmbunătățești starea de sănătate sau să îți crești nivelul de energie, stabilirea unui obiectiv clar te poate ajuta să rămâi motivat;
  • Alege activități care îți plac: dacă te bucuri de activitatea pe care o faci, vei fi mai predispus să îți menții angajamentul. Acesta poate fi orice, de la mersul pe jos sau înotul, la dans sau yoga;
  • Începe treptat: dacă nu ai făcut exerciții fizice de mult timp, este important să începi lent și să îți crești treptat nivelul de activitate;
  • Fă din exercițiile fizice o prioritate: planifică exercițiile în programul zilnic și tratează-le ca pe o întâlnire importantă;
  • Rămâi motivat: monitorizează progresul, recompensează realizările și caută sprijin de la familie și prieteni pentru a-ți menține motivația!

3. Creează un spațiu liniștit pentru gestionarea stresului și pentru somn

Crearea unui spațiu liniștit și confortabil în casa ta nu este doar o modalitate excelentă de a ajuta la gestionarea stresului, ci și de a îmbunătăți calitatea somnului. Oamenii care au un spațiu liniștit și ordonat în propria casă au un nivel mai scăzut de stres și un somn mai odihnitor comparativ cu cei care trăiesc într-un mediu dezordonat.

O metodă eficientă de a crea un astfel de spațiu este prin designul interior. Încearcă să îți amenajezi camera în culori calme și neutre, cum ar fi albastru deschis sau verde pastel! Aceste culori au fost asociate cu relaxarea și reducerea stresului. Asigură-te că ai suficient spațiu în cameră pentru a face exerciții de relaxare, cum ar fi yoga sau meditația!

Un alt element cheie în crearea unui spațiu liniștit este reducerea zgomotelor nedorite. Poți face acest lucru folosind dopuri de urechi sau un aparat de sunet alb, care poate masca zgomotele de fundal.

Pentru a obține un somn mai odihnitor, este esențial să ai un pat confortabil și să menții camera la o temperatură optimă. O temperatură a camerei de aproximativ 18 grade Celsius este ideală pentru un somn odihnitor [1].

Îngrijirea sănătății la domiciliu este extrem de importantă și ușor de realizat prin adoptarea câtorva obiceiuri care îți vor schimba, pe termen lung, stilul de viață. Pentru sfaturi personalizate, discută cu medicul tău despre cum îți poți îmbunătăți sănătatea!

Surse

  1. familydoctor.org editorial staff. “What You Can Do to Maintain Your Health - Familydoctor.org.” Familydoctor.org, 27 Mar. 2017, familydoctor.org/what-you-can-do-to-maintain-your-health/, accesat la 8.02.2024;
  2. Gunnars, Kris. “27 Health and Nutrition Tips That Are Actually Evidence-Based.” Healthline, Healthline Media, 7 June 2019, www.healthline.com/nutrition/27-health-and-nutrition-tips, accesat la 8.02.2024;
  3. “Taking Care of Your Body | How Right Now | Centers for Disease Control and Prevention.” Www.cdc.gov, 24 Aug. 2023, www.cdc.gov/howrightnow/taking-care/index.html, accesat la 8.02.2024.

*Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni