ß
  • PRO TV
  • Caz de febră tifoidă la Spitalul Victor Babeş din Capitală. Medic: Poate determina decesul

Caz de febră tifoidă la Spitalul Victor Babeş din Capitală. Medic: Poate determina decesul

Caz de febră tifoidă la Spitalul Victor Babeş din Capitală. Medic: Poate determina decesul

Febra tifoidă este o boală infecţioasă determinată de bacteria Salmonella typhi. Boala se contactează prin ingerarea de hrană sau de apă contaminată.

Anul acesta a fost înregistrat primul caz de febră tifoidă, la Spitalul Victor Babeş din Capitală. Boala a fost luată de un pacient adult dintr-o ţară din Asia. Anul trecut au mai existat alţi trei pacienţi care au luat boala din ţări africane. Boala este prevenibilă prin vaccinare. Netratată la timp are potențial mortal.

"Febra tifoidă este o boală cu transmitere digestivă, o boală determinată de un germene care se cheamă salmonella typhfi, de unde şi denumirea de febră tifoidă, şi care se produce prin transmitere digestivă, prin ingestie de apă sau alimente contaminate cu salmonella typhi sau mâini murdare. Este o boală care este perfect prevenibilă prin vaccinare dar bineînţeles, ca şi la toate celelalte, condiţia este ca viitorul călător să se adreseze unui medic de specialitate care să-i dea recomandarea de vaccinare.

Contaminarea în mediul înconjurător de către cineva care este purtător sau bolnav poate să determine transmiterea în colectivitatea respectivă”, a explicat Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Victor Babeş din Capitală, într-un interviu pentru news.ro.

Ideal este ca vaccinarea împotriva febrei tifoide, dacă plecăm într-o ţară cu risc crescut de transmitere, să se facă cu aproximativ o luna înainte.

Febra tifoidă nu este ceva necunoscut în România, în urmă cu mulţi ani exista febra tifoidă loco, ca să spun aşa. Într-adevăr, o febră tifoidă netratată cam prin săptămâna a treia sau a patra de evoluţie, dacă rămâne aşa ignorată şi nu se tratează, poate să determine inclusiv decesul pacientului prin nişte hemoragii digestive cu sfârşit fatal.

Vaccinarea împotriva febrei tifoide reprezintă atât un mijloc de prevenire a bolii la cei care călătoresc în zonele de risc, cât şi un mijloc de stăpânire a rezistenţei la antibiotice, pentru că în ultimul timp salmonella typhi a devenit foarte rezistentă la unele categorii de antibiotice, iar tulpinile respective migrează de colo colo dacă nu ne vaccinăm, deci vaccinarea ne protejează şi individual, dar şi ca şi comunitate”, a precizat medicul.

Tot ce trebuie să știi despre febra tifoidă

Febra tifoidă este caracteristică anumitor zone ale lumii, precum America Latina, America de Sud, India, Pakistan sau Egipt, epidemia fiind alimentată de condițiile insalubre de viață și nerespectarea normelor elementare de igienă. Deoarece bacteria este prezentă în fecale, infecţia se poate produce oriunde, dar mai ales în locurile/ţările în care igiena publică sau personală este deficitară.

Transmiterea bolii se face prin: fecale, urină, secreții biliare, puroi.

Surse de infecție sunt:

- bolnavii de febră tifoidă
- purtătorii de bacil tific asimptomatici
- foști bolnavi purtătorii temporari (elimină bacilul timp de trei luni)
- foști bolnavi purtătorii cronici (elimină bacilul timp de câtiva ani)

Febră tifoidă: simptome principale

Debutul bolii este lent la 70-80% dintre cazuri, principalele simptome sunt: dureri de cap, de stomac, constipaţie sau diaree şi febra. La 20% dintre cazuri debutul poate fi brusc cu: frisoane, dureri de cap intense, insomnia, elemente tegumentare eruptive: rozeole tifice, febră ridicată (39°-40° C), apoi la sfârsitul primei săptămâni de la îmbolnăvire se poate instala starea tifică (apatie marcata, obnubilare, delir).

Complicații în febra tifoidă

- perforație intestinală
- abdomen acut chirurgical
- hemoragie digestivă ușoară secundară ulcerării vaselor din intestinul subțire
- miocardita și/sau pericardinta toxica
- hepatita toxica,
- encefalita
- poliradiculonevrita

Febra tifoidă: Măsuri de prevenție

Prevenirea febrei tifoide este posibila prin vaccinare, recomandata în special persoanelor care călătoresc sau locuiesc în regiuni cu risc crescut de îmbolnăvire. Vaccinul își va face efectul daca este administrat cu 1-2 săptămâni înainte de călătorie. De asemenea, doua masuri esențiale de evitare a îmbolnăvirii sunt: evitarea alimentelor și a băuturilor de proveniență nesigura, respectarea normelor de igiena corporala și curățare a hranei înainte de consum.

Vaccinul tifoidic (împotrivă febrei tifoide)

Este indicat pentru imunizarea activă împotriva febrei tifoide, în cazul persoanelor care călătoresc într-o zonă endemic sau care trăiesc într-o zonă endemic. Vaccinul nu oferă protecţie împotriva afecţiunilor determinate de Salmonella paratyphi sau de alte tipuri de Salmonella, care nu determină febră tifoidică.

Doze şi mod de administrare

Pot fi vaccinați adulţii şi copii cu vârsta peste 2 ani cu o singură doză de 0,5 ml de vaccin. Subiecţii care sunt expuşi în continuare riscului de a face febră tifoidă trebuie revaccinaţi utilizând o singură doză de vaccin la un interval nu mai mare de 3 ani.

Sursă: cnscbt.ro

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni