ß
  • PRO TV
  • (P) Inovații în amenajarea spațiilor urbane: soluții sustenabile de drenaj

(P) Inovații în amenajarea spațiilor urbane: soluții sustenabile de drenaj

(P) Inovații în amenajarea spațiilor urbane: soluții sustenabile de drenaj

Amenajarea sustenabilă urbană reprezintă un concept tot mai prezent în discuțiile despre viitorul orașelor. Aceasta implică crearea și menținerea unor structuri, spații și comunități urbane ecologice, economice și social durabile. Prin intermediul acestor procese este asigurată dezvoltarea orașelor într-un mod raportat la principiile durabilității și protejării celor mai importante resurse naturale.

Importanța unei astfel de abordări este majoră, având în vedere provocările cu care se confruntă orașele moderne: poluarea, schimbările climatice, creșterea populației, presiunea asupra resurselor naturale etc. Amenajările urbane sustenabile pot aduce o serie de beneficii, printre care eficiența resurselor, reducerea emisiilor de carbon, îmbunătățirea calității vieții pentru rezidenți și crearea unor orașe mai rezistente la schimbările climatice.


În acest context, implementarea soluțiilor de drenaj moderne reprezintă o direcție de lucru importantă pentru transformarea orașelor de azi în zone urbane sustenabile pe termen lung. Apa pluvială este esențială pentru o mulțime de activități, iar reutilizarea sa asigură beneficii variate pentru comunitate și mediu.

Reutilizarea apei: o necesitate pentru orașele viitorului

Criza globală a apei, accentuată de creșterea populației urbane, dar și de schimbările climatice, impune în prezent implementarea unor soluții inovatoare.
Există o serie variată de politici eco-friendly și tehnologii pentru recuperarea apei pluviale, implementate deja sau aflate în curs de implementare, în numeroase orașe de pe Glob. Investițiile în soluții sustenabile de drenaj și echipamente pentru tratarea excesului de apă sunt doar câteva dintre acestea. 

Beneficiile reutilizării apei pentru orașe sunt multiple și de lungă durată:

  • reducerea nevoii de acces la rezervele de apă subterană; 
  • adaptarea zonelor urbane la provocările climatice; 
  • creșterea suprafețelor acoperite cu spații verzi; 
  • reducerea nivelurilor de poluare în aceste perimetre; 
  • economii semnificative pentru administrațiile locale și rezidenți etc. 

Cu toate acestea, implementarea soluțiilor pentru colectarea și reutilizarea apelor pluviale nu este lipsită de provocări. Costurile inițiale, reglementările stricte și percepția publicului pot fi bariere în calea adoptării acestor politici sustenabile la nivelul unei comunități urbane.

Însă există și soluții pentru a depăși aceste provocări. De exemplu, educarea rezidenților, acordarea de subvenții guvernamentale pentru implementarea diferitelor tehnologii de reutilizare a apei sau colaborarea cu organizațiile non-guvernamentale pot avea un impact pozitiv pentru mediu și comunitate.

Drenajul apelor pluviale: beneficii pentru sol și vegetație

Drenajul apelor pluviale aduce beneficii semnificative pentru sol și vegetație. Acestea reprezintă o sursă importantă de nutrienți pentru sol, ajutând la creșterea vegetației. În plus, drenajul corespunzător poate preveni eroziunea și contribuie la infiltrarea mult mai eficientă a apei în straturile de exterior, îmbunătățind astfel retenția la nivelul solului. Acest lucru este deosebit de important în zonele urbane, unde impermeabilizarea solului poate limita accesul apei la sol și vegetație.

Gazonul și diferitele specii de arbori, arbuști sau plante perene, ce cresc din solurile hidratate corespunzător, au o durată de viață mult mai ridicată. Evident, procesele de întreținere a vegetației trebuie să fie implementate alături de soluțiile pentru drenaj eficient, în cadrul aceluiași proiect de sustenabilitate urbană. 

Importanța unei suprafețe cât mai mari de vegetație în diferite zone ale orașului (în special, în cele în care se înregistrează niveluri alarmante ale emisiilor de CO2): nu poate fi contestată de nimeni: îmbunătățirea calității aerului, prin filtrarea poluanților; extinderea oportunităților de relaxare pentru locuitori, cu impact asupra sănătății lor mintale; reducerea valorilor termice medii, înregistrate în diferite zone ale orașului, prin intermediul evapotranspirației etc. 

Sistemele de drenaj sustenabile promovează colectarea optimă (prin rigole și cămine pentru drenarea apei sau elemente de arhitectură pluvială îngropate în sol), însă la fel de importante sunt procesele de tratare și reutilizare a acestei resurse, pentru diferite activități administrative. În acest context, măsurile pentru colectarea apelor uzate, tratarea lor și deversarea ulterioară în mediul natural, conform legislației de mediu, contează la fel de mult pentru viitorul așezărilor urbane. 

Implementarea altor soluții sustenabile pentru valorificarea apei de ploaie

Dezvoltarea și implementarea unor astfel de proiecte asigură eficiență energetică, economii de costuri și beneficii pentru ecosistemele prezente în mediile urbane. Aceste soluții trebuie concepute pentru a se adapta la provocările generate de schimbările climatice, precum căderile de precipitații și inundațiile tot mai frecvente. 

Alte soluții sustenabile propuse de specialiști și activiștii de mediu, pentru o valorificare mult mai eficientă a apei de ploaie: 

  • modernizarea sistemelor de drenaj exterioare - rigole, burlane și bazine colectoare conectate la infrastructura pluvială;
  • amenajarea grădinilor de ploaie (eng. rain gardens), ce acționează ca sisteme naturale de filtrare a apelor pluviale; 
  • utilizarea pavelelor ecologice în locul celor clasice, ce permit apei să se infiltreze în sol și contribuie la dezvoltarea vegetației;
  • amenajarea acoperișurilor verzi și utilizarea acestor spații pentru colectarea apei de ploaie într-un mod ce nu afectează estetica perimetrului respectiv etc. 

Autoritățile locale sau centrale, alături de reprezentanții societății civile și dezvoltatorii imobiliari, joacă un rol esențial în implementarea sistemelor de drenaj sustenabile. Ei au puterea de a decide direcția în care se îndreaptă dezvoltarea urbană și pot impulsiona implementarea acestor sisteme prin politici și reglementări eficiente. Comunicarea între toate aceste părți este una deosebit de importantă pentru succesul unor astfel de proiecte, esențiale pentru viitorul orașelor.  

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni