ß
Un om de știință a dezvăluit cum a economisit el suficienți bani pentru a ieși la pensie înainte de a împlini 40 de ani.
Yaron Goldstein (36 de ani) a obținut o diplomă în matematică și informatică în 2012, înainte de a se angaja la Boston Consulting Group, Google și Meta. În timpul internship-ului la New Yor, acesta a cunoscut un consultant în investiții de pe Wall Street, care i-a devenit un fel de mentor neoficial.
Consultantul i-a recomandat să citească cărți precum ”4-Hour Workweek” de Tim Ferris sau ”Outliers” de Malcolm Gladwell, care l-au făcut să se gândească la relația dintre bani și fericire.
”Tipul ăsta chiar știa ce spune: poate că, peste 40 de ani, nu vreau să fiu omul care și-a concentrat toată viața pe carieră”, a mărturisit Goldstein pentru Business Insider, apropo de reacția lui la cartea lui Ferris.
Drept urmare, a hotărât că nu dorește să își facă griji pentru bani pentru tot restul vieții lui de adult.
În vara lui 2017, acesta a stabilit că 5.000 de dolari este suma cu care ar putea trăi liniștit, în fiecare lună, atunci când e timpul să se retragă din câmpul muncii.
La primul lui job, la Freie Universität Berlin, a putut să pună deoparte câteva sute de dolari pe lună. După ce s-a angajat consultant la Boston Consulting Group, a început să economisească 1500 de dolari lunar.
La începutul carierei, cheltuia două treimi din venitul lui. Când a început să câștige mai bine, a cheltuit doar jumătate din salariu, iar cealaltă jumătate a investit-o în acțiuni.
În 2020, Yaron făcea 330.000 de dolari pe an ca analist de date la Google. Cu cât făcea mai mulți bani cu atât mai riguros devenea cu cheltuielile sale.
”Este ceva ce m-ar satisface la fel de mult pentru o treime din preț?”, obișnuia el să se întrebe înainte de a cumpăra orice. De exemplu, el adoră ceaiul verde. Decât să meargă în fiecare zi la Starbucks, bărbatul a preferat să se răsfețe cu un ”ceai de lux” făcut acasă.
”Chiar dacă îmi cumpăr un ceai de lux, care costă 100 de dolari suta de grame, la finalul lunii, tot este mai ieftin decât să merg în fiecare zi la Starbucks și să-mi cumpăr cafea”, spune Yaron.
Mai mult decât atât, nu și-a cumpărat niciodată mașină, preferând transportul public. Iar o mișcare extrem de inteligentă a fost să investească o mare parte a averii în acțiuni Tesla, în 2016, chiar atunci când valoarea acestora începea să crească.
După 10 ani de economii și investiții, Yaron s-a retras din câmpul muncii în mai 2023.
Acum, acesta urmează regula FIRE (financial independence, retire early) care dictează faptul că este sigur să retragi patru la sută din portofoliul tău, în fiecare an, după ce ai ieșit la pensie.
Foto: Linkedin