Între 5 și 14 ani, copiii trec printr-un proces de dezvoltare rapidă, de acumulare de cunoștințe și de adaptare la noi și tot mai complexe cerințe școlare. Pe de altă parte, trăim toți, dar mai ales copiii, într-o perioadă de explozie a informației, în care atenția și concentrarea scad tot mai mult, sub presiunea cantității mari de informație audio-vizuală pe care creierul trebuie să o proceseze rapid.
”Copiii noștri știu foarte multe lucruri, dar au dificultăți de concentrare și sunt mult mai sensibili din punct de vedere emoțional” ….
Este ceea ce povestesc mulți părinți când vin în Centrele Nomin Jyuku îngrijorați de faptul că cei mici deși acumulează rapid informații, nu lucrează disciplinat și nu reușesc să rămână concentrați suficient timp pentru a soluționa o sarcină intelectuală. În plus, gestionează greu stresul din timpul examinărilor, ratând momente importante în parcursul școlar.
În acest context, atenția copiilor trebuie antrenată permanent, prin jocuri și exerciții de gândire, dar și prin sport și mișcare, ea fiind o condiție esențială în procesul de învățare. Dacă la vârsta de 5 ani atenția copiilor pe o sarcină nu depășește 10 minute, la vârsta școlară, ei trebuie să fie atenți la ore de 50 de minute, iar la examenul de capacitate, atenția și concentrarea trebuie menținute la cote maxime timp de două ore.
Ce este Sorobanul?
Sorobanul, sau abacul japonez, face valuri în educația modernă occidentală pentru rezultatele spectaculoase în privința dezvoltării intelectuale a copiilor. Numărătoarea japoneză este un instrument vechi de peste un secol care a ajuns să fie îndrăgit în toată lumea nu doar pentru cum îi face pe copii să jongleze cu numerele, ci și pentru minunatele sale beneficii asupra dezvoltării celor mici.
Sorobanul este mult mai mult decât o simplă unealtă pentru învățarea matematicii; el este un mentor pentru dezvoltarea personală a copiilor. Ne ajută să creștem nu doar mici magicieni ai matematicii, ci și personalități echilibrate, disciplinate și atente, pregătite să își facă loc cu succes printre provocările complexe ale lumii moderne. Introducând sorobanul în viața copiilor noștri, le oferim o cheie nu doar către succesul academic, ci și către o dezvoltare personală armonioasă și împlinită.
Ce este de făcut pentru creșterea nivelului de atenție la copii?
Jocuri precum ”găsește diferențele”, ”află ce lipsește”, puzzle-ul sau jocurile de construcție sunt utile pentru antrenarea atenției și concentrării. În același timp, mișcarea și sporturile antrenează coordonarea, atenția, viteza de reacție, adică, gândirea rapidă. De asemenea, tot mai răspândite sunt, în ultima vreme, cursurile de soroban și aritmetica mentală japoneză, aduse în România pentru prima dată de Nomin Damdin, în 2015, și organizate în prezent în Centrele Nomin Jyuku din București, Oradea, Constanța și Ploiești. De aproape nouă ani, peste 9000 de copii români au studiat sau studiază la Centrele Nomin Jyuku, aritmetica mentală după metoda originală japoneză, pe baza programei japoneze și a materialelor originale din Japonia .
Aici, copiii între 5-14 ani, își dezvoltă atenția și gândirea rapidă învățând să calculeze pe numărătoarea japoneză numită soroban, după care sunt îndrumați să își reprezinte această numărătoare mental și să efectueze calcule, procedeu numit ”anzan”.
Sorobanul și aritmetica mentală – antrenori pentru creier
Aritmetica mentală japoneză, studiată în școlile din Japonia și în cluburi speciale numite ”jyuku”, este practicată atât de copii cât și de vârstnici pentru antrenarea creierului, pentru atenție, concentrare și menținerea activității funcțiilor cerebrale.
Efectele practicării sorobanului și aritmeticii mentale japoneze asupra dezvoltării creierului, în special asupra emisferei cerebrale drepte, responsabilă de atenție, concentrare, creativitate, sunt dublate de beneficii comportamentale. Copiii care studiază aritmetica mentală japoneză devin mai responsabili și mai disciplinați, dobândesc mai rapid, au deprinderi de muncă intelectuală, învață să gândească și să acționeze independent, au încredere mai mare în propriile forțe.
Aceste rezultate sunt posibile deoarece micuții trebuie să exerseze calculele zilnic, minim 15 minute. În acest fel ei înșiși observă progresul, învață să se auto-disciplineze pentru a obține rezultate, dar și să își organizeze timpul.
”În doi ani de curs, fetița mea a dobândit o capacitate de concentrare extraordinară, este mult mai motivată și a reușit să aibă încredere în propriile forțe” spune unul dintre părinți. ”Am observat că sorobanul și anzanul i-au format Antoniei deprinderea de a crea conexiuni rapide între noțiuni, este foarte atentă la detalii, are rapiditate în gândire și învățare și mai ales încredere în sine.” spune un alt părinte încântat de efectele pe care le are metoda japoneză asupra dezvoltării copilului său.
Copiii români – olimpici internaționali la soroban
Pe copiii de la Centrul Nomin Jyuku i-ați văzut impresionând juriul la Românii au Talent sau câștigând Next Star în urmă cu câțiva ani. Ei sunt de asemenea și olimpicii internaționali ai României, în 2020, 2021, 2022, 2023, la concursuri internaționale organizate în Emiratele Arabe Unite, Egipt, Japonia, India și Turcia, cu premii obținute în competiții grele unde au întrecut la calcul mental competitori din țările asiatice, copii care învață metode de calcul mental la școală, ca materie din programa școlară.
Pentru ca mai mulți copii să își dovedească abilitățile de calcul, și să poată participa la un eveniment de acest fel, Centrul Nomin Jyuku va organiza pe 23 iunie 2024, la București, prima Olimpiadă de Soroban și Aritmetica Mentală Nomin Jyuku, concurs ce are sprijinul forului internațional de aritmetică mentală WAMAS (World Association of Mental Arithmetic Schools). Părinții și Companiile interesate să susțină competiția și părinții care doresc să își înscrie copiii să contacteze centrul pentru detalii.