ß
  • PRO TV
  • Femeile care suferă de obezitate pot dezvolta grave probleme de sănătate mintală. Bărbații sunt mai feriți

Femeile care suferă de obezitate pot dezvolta grave probleme de sănătate mintală. Bărbații sunt mai feriți

Femeile care suferă de obezitate pot dezvolta grave probleme de sănătate mintală. Bărbații sunt mai feriți

Obezitatea reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel mondial.

Obezitatea este definită ca o acumulare excesivă de grăsime în organism, care poate avea numeroase efecte negative asupra sănătății. Cauzele obezității sunt în principal dietele bogate în calorii şi lipsa activității fizice. În afară de aceasta, predispoziţia genetică, tulburările hormonale, problemele psihologice şi medicamentele antipsihotice se numără printre cauzele care duc la instalarea obezităţii.

Un grup de cercetători în domeniul sănătăţii mentale şi fizice, de la facultatea de sănătate publică a University College din Cork, a găsit dovezi care indică o sănătate mintală mai precară la persoanele de vârstă mijlocie sau mai în vârstă cu obezitate, independent de boală şi de factorii legaţi de stilul de viaţă.

Cercetarea a sugerat o legătură strânsă între obezitate și depresie. Analizând datele şi luând în considerare factorii legaţi de stilul de viaţă, cercetătorii au descoperit ceea ce ei descriu ca fiind o asociere între IMC/măsurile corporale compatibile cu obezitatea şi depresia, împreună cu sentimente scăzute de bunăstare. Aceștia au observat că barbații sunt mai puțin expuși acestui risc, comparativ cu femeile.

O combinaţie de frustrări, cu care se confruntă persoanele obeze, contribuie probabil la o sănătate mintală precară, notează autorii studiului.

,,În general, obezitatea morbidă este asociată cu stările de anxietate şi cu depresia, mai ales din cauza impresiei generale şi a felului în care persoana respectivă îşi vede propria imagine. Atunci, este foarte important ca familia sau aparţinătorii unei astfel de persoane să sesizeze aceste lucruri pentru că, dacă nu sunt luate în seamă, pot duce la gânduri negre, la suicid sau fel şi fel de complicaţii”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi.

Despre asocierea dintre obezitate şi depresie se ştie că este una complicată, pacienţii supraponderali răspunzând mai greu la medicamentele antidepresive obişnuite, au notat cercetătorii.

Cum ne afectează grăsimile din alimentație

Un alt studiu condus de Universitatea Glasgow în colaborare cu Institutul Gladstone din Statele Unite, a relevat legătura dintre dieta bogată în grăsimi saturate ce conduce spre obezitate şi dezvoltarea fenotipurilor specifice depresiei. Astfel că, grăsimile alimentare care ajung în creier prin fluxul sanguin ar putea explica asocierea dintre obezitate şi depresie.

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni