Cantităţi uriaşe de deşeuri de plastic sunt aruncate în mediu, iar microplasticele contaminează întreaga planetă.
Cele mai noi informaţii scot la iveală date extrem de îngrijorătoare: microplasticul este peste tot! Specialiștii au găsit plastic în plămâni și în sânge.
Cercetările arată că din apă și mâncare, ingerăm în prezent echivalentul în plastic al unui card de credit în fiecare săptămână. Se estimează că putem ingera de la 0,1 până la 5 grame de bucăți invizibile de plastic pe săptămână, potrivit descoperirilor făcute de dr. Daniela Gaglio, director științific al Departamentului de Metabolomică de la Institutului de Bioimagini și Fiziologie Moleculară (IBFM) din cadrul Consiliului Național de Cercetare din Italia (CNR).
Risc de cancer de colon
Expunerea la plastic induce modificări metabolice întâlnite în mod obișnuit în formațiunile canceroase, indicând o potențială acțiune a micro și nano plasticelor ca factor de risc pentru cancerul de colon.
Care sunt cele mai contaminate fructe și legume
Particule de micro și nano plastic au fost găsite în: pește, carne, fructe și legume (merele și morcovii sunt cele mai contaminate), miere, zahăr, sare și bere.
De la robinet la apa în sticlă, micro particule de plastic au fost găsite în procente alarmante, 81% din probele de apă de la robinet și 93% din probele de apă îmbuteliată, conținând aceste particule.
Particulele de microplastic călătoresc prin atmosferă
Mici fragmente din plastic din ambalaje și sticle călătoresc în jurul atmosferei terestre, iar purtate fiind de vânt, străbat mii de kilometri, ajung de pe un continent pe altul și contaminează întreaga atmosferă. Microplasticul este peste tot, el influențează solul și creșterea plantelor, este consumat de floră și faună și acționează ca vector pentru substanțe care contaminează.
Foto Imago