Paul Alexander, cunoscut sub numele de „omul din plămânul de fier” sau „Polio Paul”, a murit la 78 de ani. Americanul a fost unul dintre ultimii oamenii care au trăit într-un „plămân de fier” după ce a contractat o boală teribilă în 1952.
La vârsta de șase ani, Paul Alexander a contractat poliomielită și a rămas paralizat pe viață. El nu-și putea mișca decât capul, gâtul și gura și era cât pe ce să moară înainte ca medicii să-l pună într-un „plămân de fier”.
Aparatul l-a ținut în viață timp de șapte decenii. Zilele trecute, pe pagina sa GoFundMe a fost făcută o actualizare în care a fost anunțat decesul americanului.
După ce s-a întors de la joacă, de afară, cu febră și dureri de cap în vara anului 1952, Paul a fost dus de urgență la spital. Avea doar șase ani când virusul mortal a pus stăpânire pe el.
Medicii l-au operat pentru a elimina mucusul care îi umpluse plămânii pentru că organismul său nu reușea să îl elimine. Când s-a trezit, se afla în aparatul mecanic, unde avea să-și petreacă tot restul vieții.
După ce a supraviețuit poliomielitei în copilărie, Paul Alexander, din Texas (SUA), a trăit peste 70 de ani în interiorul unui plămân de fier. În ciuda existenței unor ventilatoare mai moderne încă din anii 1960, Paul a decis să folosească în continuare plămânul de fier, deoarece era obișnuit cu acesta. Alte dispozitive necesitau, de asemenea, o traheostomie, pe care el nu și-a mai dorit-o niciodată, după ce a fost nevoit să o facă inițial, când a fost lovit pentru prima dată de virus.
Paul Alexander a trăit în spital timp de doi ani. În ciuda condiției sale, băiatul a reușit să termine școală, a absolvit Facultatea de Drept și chiar și-a exercitat calitatea de avocat timp de zece ani.
Paul a învățat o tehnică numită „respirația broaștei”, care permite oamenilor să înghită aer cu ajutorul gâtului în loc să folosească plămânii, ceea ce i-a oferit scurte perioade în afara aparatului, scria The Sun. Paul avea mai mulți îngrijitori, care se ocupau de el prin rotație.
Americanul a reprezentat clienții în instanță purtând un costum din trei piese într-un scaun cu rotile care îi ținea corpul în poziție verticală.
Bărbatul își folosea gura pentru a manipula un stilou atunci când scria sau folosea telefonul. Mai mult, Paul Alexander a scris și o carte: „Three Minutes for a Dog: My life in an Iron Lung”, în care a vorbit despre viața sa în interiorul plămânului de fier.
Povestea lui cutremurătoare a impresionat și a influențat pozitiv oameni din întreaga lume. Paul avea chiar și un cont de TikTok, iar clipurile sale adunau milioane de vizualizări.
@ironlungman Episode 1 of Convos with Paul! We will be responding to comments and questions about Paul’s life, his polio, and life in an iron lung! Please be positive ? #PaulAlexander #poliopaul #ironlung #conversationswithpaul ♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono - moshimo sound design
În martie, Guinness World Records l-a recunoscut oficial drept cel mai longeviv pacient din istorie care a trăit într-un „plămân de fier”.
Poliomielita sau paralizia infantila este o boala virală, infecțioasă, produsă de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor) care poate determina paralizie, dificultăți de respirație și chiar deces.
Poliomielita a provocat epidemii anuale în perioada 1900 – 1950 și zeci de mii de copii au rămas paralizați în SUA și Europa. Simptomele includ febră, oboseală, dureri de cap, vărsături, o rigiditate a gâtului și dureri musculare.
Mulți dintre copiii afectați au fost nevoiți să fie „internați” în plămâni de fier - cutii metalice de 2,5 metri care folosesc un vacuum pentru a împinge aerul în și din proprii plămâni.
Foto: Getty Images
În 1955 a fost inventat un vaccin, care a eliminat în mare parte virusul și a protejat oamenii împotriva acestuia. Dar vaccinul a venit prea târziu pentru Paul, care a rămas incapabil să se miște de la gât în jos.
Fotografii: TikTok/ Youtube/ Getty Images