• PRO TV
  • (P) Ce faci daca ti-ai pierdut un dinte? Dr. Andrei Stan explica cum iti poti recapata zambetul cu ajutorul implantului dentar.

(P) Ce faci daca ti-ai pierdut un dinte? Dr. Andrei Stan explica cum iti poti recapata zambetul cu ajutorul implantului dentar.

(P) Ce faci daca ti-ai pierdut un dinte? Dr. Andrei Stan explica cum iti poti recapata zambetul cu ajutorul implantului dentar.

Inserarea unui implant dentar reprezinta o solutie moderna si eficienta pentru inlocuirea unuia sau mai multor dinti lipsa, imbunatatind atat functionalitatea cat si estetica danturii.

Acest proces complex se desfasoara in mai multe etape si de multe ori este o colaborare a unei intregi echipe medicale formate din medicul implantolog, medicul protetician, si tehnicianul dentar.

Consultul initial si conceperea planului de tratament

Fiecare pacient este unic, iar consultul initial este momentul in care stabilim bazele tratamentului. Pentru a beneficia de tratamentul cu implant dentar vei avea nevoie de o radiografie 3D, mai exact un CBCT 3D la mandibula sau maxilar sau chiar la ambele, in functie de zona cu problema.

Pe baza informatiilor din acesta (inaltimea osului, densitatea osoasa, latime crestei, pozitionarea sinusurilor si a nervilor), medicul va identifica solutiile pentru problem ta si va crea un plan de tratament personalizat.

La consult se va stabili de cate implanturi aveti nevoie, ce tip de implanturi dentare se vor folosi, precum si daca va fi nevoie de alte proceduri precum aditie osoasa sau sinus lift.

Etapa Chirurgicala: Inserarea Implantului

In cazul in care in locul in care trebuie inserat implantul, avem un dinte care nu mai poate fi salvat, vom incerca pe cat posibil sa facem extractia dintelui si inserarea implantului dentar in aceeasi sedinta pentru a reduce resorbtia osoasa in aceea zona.

Totul se va face sub anestezie si deobicei procedura dureaza undeva la 30-60 de minute. Implantul este inserat in osul maxilar sau mandibular, iar dupa inserare medicul implantolog va masura stabilitatea implantului si va determina cat timp trebuie sa asteptam pana la fixarea unei coroane definitive. Locul in care a fost inserat implantul este acoperit cu gingia, iar apoi se sutureaza.

In cazul in care implantul are de la inceput o stabilitate buna, putem alege sa punem o coroana provizorie peste acesta pe timpul perioadei de osteointegrare. Aceasta coroana are rol exclusiv estetic, pentru a nu lasa acel loc gol pe tot timpul vindecarii, mai ales in cazul in care implantul a fost inserat in locul unui dinte frontal.

Interventii Suplimentare: Augmentarea Osoasa si Sinus Lift

In cazuri specifice, unde structura osoasa este insuficienta, se pot recomanda proceduri suplimentare precum augmentarea osoasa sau sinus liftul. Cu toate ca exista posbilitatea de a prelungi durata tratamentului, aceste interventii sunt cruciale pentru a avea un tratament de succes pe termen lung.

Osteointegrarea: Perioada de Vindecare

Perioada de osteointegrare, care se intinde pe o durata de 4-6 luni, este esentiala pentru asigurarea unei fundatii solide a implantului dentar. In aceasta faza critica, osul se dezvolta si se integreaza cu suprafata de titan a implantului, asigurand astfel suportul necesar pentru coroana finala. Procesul de integrare a implantului in structura osoasa este complet dupa cateva luni, permitand astfel fixarea unei coroane definitive din zirconiu.

Finalizarea Tratamentului: Coroana Definitiva

Dupa perioada de osteointegrare, se ataseaza bontul protetic si se ia amprenta pentru coroana definitiva, proces ce poate dura pana la 2-3 saptamani. Aceasta etapa finala marcheaza momentul in care zambetul pacientului este complet restaurat, atat din punct de vedere estetic cat si functional.

Cum poti sa beneficiezi si tu de un astfel de tratament?

Totul incepe cu un consult gratuit in care vei afla posibilele solutii, etapele cat si pretul pentru implantul dentar.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni