ß
Sunt imagini istorice, imagini dureroase, care redau drama ucrainenilor dintr-un oraș care a fost distrus aproape în totalitate. „20 de zile în Mariupol” este mai mult decât un documentar, este o poveste de supraviețuire a unor jurnaliști, care au fost martori la suferința și deznădejdea civililor blocați în orașul ucrainean Mariupol.
Filmul „20 de zile în Mariupol” a fost nominalizat la premiile Oscar în categoria „cel mai bun film documentar”. Pelicula a primit deja numeroase distincții, inclusiv premiul BAFTA pentru cel mai bun documentar.
Imaginile care reflectau situația civililor ucraineni, în primele zile după invazia armatei ruse, au făcut înconjurul lumii. Multe dintre aceste imagini au fost trimise de către jurnalistul și fotograful ucrainean Mstislav Chernov, dar și de alți doi colegi de-ai săi din agenția de presă Associated Press. Ei se numără printre puținii oameni din presă care au avut curajul să vină în Mariupol cu o oră înainte de începerea invaziei ruse la scară largă. Se știa deja că orașul este o țintă a Rusiei, mai ales pentru că are deschidere la Marea Azov și se află la mai puțin de 50 km de granița rusă.
Gallery
Mstyslav Chernov a realizat primul său lungmetraj, ce are la bază înregistrări cu civilii din Mariupol, care se ascundeau de bombardamente. Împreună cu ei, Chernov și colegii lui se adăposteau prin subsolurile blocurilor, prin spitale și alte clădiri. Jurnalistul reușește să obțină declarații de la medici, chiar în momentul în care încercau să salveze vieți, vorbește cu mame care și-au pierdut copiii, filmează cum au loc înmormântări în gropi comune. Astfel de momente sunt greu de privit, dar arată exact suferința la care au fost supuși civilii din Mariupol în primele zile ale războiului.
Documentarul „20 de zile în Mariupol” poate fi urmărit pe VOYO.