ß
  • PRO TV
  • „Acum mănânc pâine românească și îi sunt recunoscătoare acestei țări” - Alla Harcenko, ucraineancă din Donbas stabilită la Satu Mare

„Acum mănânc pâine românească și îi sunt recunoscătoare acestei țări” - Alla Harcenko, ucraineancă din Donbas stabilită la Satu Mare

„Acum mănânc pâine românească și îi sunt recunoscătoare acestei țări” - Alla Harcenko, ucraineancă din Donbas stabilită la Satu Mare

După doi ani de conflict armat între Rusia și Ucraina, ucrainenii care s-au stabilit temporar în România continuă să aibă nevoi urgente de bază: hrană, asistență medicală și suport psihologic.

Crucea Roșie Română face eforturi să le înlesnească adaptarea la o viață departe de casă, prin programe de susținere materială, psihosocială și educațională. Printre ei se află și Alla Harcenko, o ucraineancă din orașul Lisichansk, regiunea Lugansk (Donbas), stabilită la Satu Mare.


La doar câteva zile de la izbucnirea conflictului armat în țara natală, Alla și alți conaționali au fost evacuați de urgență din Donbas. Cea mai „fierbinte” zonă a conflictului a devenit un furnicar de oameni speriați care au căutat să se adăpostească de proiectilele care cădeau în jurul lor. „Nu mai puteam sta acasă. Zburau proiectile, clădirile nu mai rezistau. Mi-a fost frică tare”, dezvăluie Alla Harcenko.


Mai întâi a găsit refugiu la o biserică baptistă de la granița cu România, însă a fost convinsă de nașa de botez a fiului ei să vină în România. Natașa e stabilită în țara noastră și s-a luptat să o aducă la Satu Mare. A intrat în țară prin Vama Petea pe 5 aprilie 2022, la aproape o lună și jumătate de la debutul conflictului armat dintre Ucraina și Rusia. Aici, primul cort în care a intrat a fost cel al Crucii Roșii Române. Și, din acel moment, Alla a intrat în cea mai frumoasă familie. Însă, o parte din sufletul ei, fiul cel mare, a rămas în țara natală să contribuie la efortul de apărare. Celălalt băiat, elev în clasa a VIII-a, locuiește cu ea.


„Supraviețuiesc datorită Crucii Roșii Române”, spune femeia. „Când eram în Ucraina mâncam pâine ucraineană și eram recunoscătoare Ucrainei. Acum mănânc pâine românească și sunt recunoscătoare acestei țări, România”, adaugă Alla, cu lacrimi în ochi.


Vezi mărturia ei în clipul de mai jos!

Diferențele de limbă sunt în continuare o provocare pentru Alla, la fel și găsirea unui loc de muncă în România. Aceste impedimente fac adaptarea la noua realitate mai dificilă decât s-ar fi așteptat. Cu ajutorul oamenilor de bine de la filiala de Cruce Roșie Satu Mare, femeia din Ucraina are acces la alimente de bază, consultații medicale și suport psihologic în această perioadă grea prin care trec toți ucrainenii strămutați.

Foto: Crucea Roșie

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni