• PRO TV
  • (P) Metode eficiente de control al poftelor și gestionare a mâncatului emoțional

(P) Metode eficiente de control al poftelor și gestionare a mâncatului emoțional

(P) Metode eficiente de control al poftelor și gestionare a mâncatului emoțional

Dezvoltarea unui control eficient al poftei de mâncare și al mâncatului emoțional poate fi o sarcină dificilă, însă reprezintă un pas esențial pe calea către o greutate sănătoasă.

Există metode eficiente de a „păcăli” creierul și de a-l ajuta să renunțe la obiceiurile nocive formate până acum, pentru a le înlocui cu altele, mai sănătoase pe termen lung.

Înțelege-ți poftele: identificare și control

Identificarea și controlul poftelor sunt esențiale pentru menținerea unui stil de viață sănătos și pentru scăderea în greutate. Este important să înveți să faci diferența între foamea reală și pofte. Foamea reală apare progresiv și poate fi satisfăcută cu orice tip de aliment, în timp ce poftele apar brusc și sunt adesea orientate către un anumit tip de aliment, de obicei „ceva bun”.

Un alt pas important în gestionarea poftei este recunoașterea factorilor declanșatori. Multe dintre poftele alimentare sunt declanșate de anumite situații, emoții sau activități. Un jurnal alimentar în care notezi ce mănânci, când mănânci și cum te simți atunci când mănânci poate fi un instrument valoros. Analizând aceste informații, se pot identifica modele și factori declanșatori care pot ajuta la anticiparea și controlul poftei.

Odată ce se identifică factorii declanșatori, se pot dezvolta strategii de control. Distragerea atenției prin găsirea altei activități, înlocuirea prin găsirea unui aliment sănătos care să satisfacă pofta sau amânarea, adică așteptarea unei perioade de timp pentru a vedea dacă pofta dispare, sunt doar câteva dintre aceste strategii.

Nu în ultimul rând, înțelegerea rolului nutriției adecvate este esențială. Menținerea unui regim alimentar echilibrat și nutritiv poate ajuta la controlul poftei. Atunci când corpul primește toți nutrienții de care are nevoie, este mai puțin probabil să experimenteze pofte intense. Consumul regulat de proteine, fibre și grăsimi sănătoase poate ajuta la reducerea poftei [1].

Odată ce deții controlul asupra gândurilor și impulsurilor tale, medicul poate recomanda și alte metode de control al greutății. Află ce este bypass-ul gastric, cui îi este recomandat și ce presupune această intervenție, pe termen mediu și lung!

Cum gestionezi mâncatul emoțional?

Mâncatul emoțional este un fenomen des întâlnit, care apare ca un răspuns la diverse emoții negative precum stresul, plictiseala, tristețea sau furia. Identificarea acestor emoții declanșatoare este primul pas în gestionarea mâncatului emoțional. Este important să conștientizi ce te determină să te îndrepți spre frigider sau spre dulapul cu dulciuri când nu îți este, de fapt, foame.

După identificarea emoțiilor care declanșează mâncatul, al doilea pas este învățarea unor tehnici de gestionare a acestora, prin metode care nu implică alimentele. Meditația, yoga, exercițiile fizice sau diverse hobby-uri pot ajuta la relaxarea și deconectarea minții, reducând astfel nevoia de a mânca pentru confort emoțional.

Un al treilea aspect esențial în gestionarea mâncatului emoțional este crearea unui plan alimentar echilibrat. Dieta trebuie să fie variată și să includă toate grupele de nutrienți, evitându-se regimurile stricte care pot duce la frustrare.

Este, de asemenea, important să înțelegi diferența dintre foamea fizică și cea emoțională. Foamea emoțională apare brusc și este adesea legată de o dorință specifică de a mânca anumite alimente. Înțelegerea acestei diferențe poate ajuta la controlul impulsului de a mânca emoțional.

Cum îți menții motivația în procesul de scădere în greutate?

Menținerea motivației în procesul de scădere în greutate este, probabil, cea mai mare provocare. Unul dintre cele mai eficiente moduri de a-ți păstra motivația este stabilirea unor obiective realiste. Încearcă să îți propui un scop pe termen lung, cum ar fi atingerea unei anumite greutăți, dar și obiective pe termen scurt, cum ar fi o alimentație mai sănătoasă sau efectuarea unui anumit număr de antrenamente pe săptămână!

De asemenea, alegerea unei activități fizice care îți place poate face diferența între a rămâne motivat sau a renunța. Fie că este vorba de înot, yoga, dans sau ciclism, alegerea unui sport care îți face plăcere te va motiva să continui să faci mișcare chiar și atunci când nu ai chef.

Un alt punct important în menținerea motivației este înțelegerea importanței unui stil de viață sănătos, nu doar a scăderii în greutate. O abordare holistică ce include alimentația sănătoasă, exercițiile fizice, somnul adecvat și gestionarea stresului poate aduce beneficii mult mai mari decât simpla pierdere în greutate.

Suportul prietenilor și al familiei poate juca un rol crucial în menținerea motivației în procesul de scădere în greutate. Împărtășește-ți obiectivele cu cei apropiați și cere-le să te sprijine!

Acest material a pus accent pe înțelegerea și controlul poftei, gestionarea mâncatului emoțional și menținerea motivației în procesul de scădere în greutate. Aceste trei metode eficiente au rolul de a sprijini persoanele care doresc să se simtă mai bine în pielea lor și să aibă un stil de viață sănătos. Nu uita să apelezi și la ajutorul medicului, ca partener în această călătorie!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informațiile prezentate nu înlocuiesc controlul și diagnosticul de specialitate. Dacă te confrunți cu simptome neplăcute, adresează-te cât mai curând unui medic. Numai specialistul este în măsură să îți evalueze starea de sănătate și

să recomande testele necesare sau măsurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Surse:

1. Marcin, Ashley. “Emotional Eating: What You Should Know.” Healthline, Healthline Media, 28 Aug. 2018, www.healthline.com/health/emotional-eating, accesat la 29.01.2024;

2. Mayo Clinic. “Tips to Stop Emotional Eating.” Mayo Clinic, 2 Dec. 2022, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/weight-loss/art-20047342, accesat la 29.01.2024;

3. Melinda. “HelpGuide.org.” HelpGuide.org, 20 Mar. 2019, www.helpguide.org/articles/diets/emotional-eating.htm, accesat la 29.01.2024.

Sursa foto: Shutterstock

*Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni