ß
Fenomen rar surprins în apropierea țărmului românesc al Mării Negre. Un rechin a fost filmat chiar în Portul Constanța.
Rechinul de 90 de centimetri, numit câine de mare, Squalus acanthias, a fost observat sâmbătă în Portul Tomis. Este o apariție rară, deoarece această specie trăiește doar în ape adânci și este amenințată cu dispariția în țara noastră.
Câinele de mare este un rechin specific Mării Negre.
Câinele de mare este un rechin răpitor pe care îl găsim în largul Mării Negre, cel mai frecvent la adâncimi de până la 100 m, foarte rar apropiindu-se de litoral la adâncimi mai mici de 10m.
În comparaţie cu rechinii oceanici, câinele de mare, rechinul specific Mării Negre, are o talie mică. Acest prădător poate măsura cel mult 1,7 metri lungime și poate atinge o greutate maximă de 15 kilograme. La țărmul nostru se apropie începând din luna martie şi până în noiembrie. El se hrănește cu scrumbii, aterine, hamsii, guvizi, stavrizi, crabi și creveți.
Biologul Adrian Bîlbă a ținut să explice că acesta este inofensiv. Această specie de rechin nu vine vara la mal pentru că nu îi place apa caldă, iar iarna face acest lucru din motive reproductive.
“Încă de pe vremea când era mai rece, Marea Neagră avea rechini, fireşte, are şi acum acest rechin, acest câine de mare, Squalus acanthias, ce trăieşte la ape adânci, mai reci, nu prea vine la mal din cauză că nu-i place apa caldă. Iarna însă vine mai ales din motive reproductive, se formează perechile şi sunt importanţi acum să se aleagă, să se înţeleagă şi să se reproducă. Vin şi pe la mal câteodată şi sunt şi pescuiţi în această perioadă. Femelele, conform legii, este obligatoriu să le dai înapoi drumul la apă, doar masculii se pot reţine”, a afirmat biologul.
E un rechin inofensiv, se hrănește cu peștișori
“Dimensiunea până mai ieri era minimă de 120 centimetri, acum e de 90 de centimetri. E un rechin inofensiv, nepericulos, un rechin care se hrăneşte cu peştişori, care trăieşte pe fundul apei în special în zonele mai adânci şi nu ne deranjează cu nimic, ci îmbogăţeşte Marea Neagră şi cumva face parte din acel eşalon terţiar sau vârful lanţului trofic.
Deci nu trebuie să ne îngrijorăm, sunt buni, sunt sănătoşi pentru Marea Neagră, din păcate pescuiţi şi consumaţi de oameni, din păcate în această perioadă când vin să reproducă sunt şi capturaţi de pescari, dar din fericire există legislaţie care protejează femelele ce nasc puii vii şi în felul acesta le protejează şi asigură o sustenabilitate a populaţiei de rechini”, a mai afirmat biologul Adrian Bîlbă.
Captură video