• PRO TV
  • (P) Semințe de roșii bulgărești de la Florian, soiuri de roșii gigant pentru gustul de odinioară

(P) Semințe de roșii bulgărești de la Florian, soiuri de roșii gigant pentru gustul de odinioară

(P) Semințe de roșii bulgărești de la Florian, soiuri de roșii gigant pentru gustul de odinioară

Știați că roșiile au fost cultivate cu mii de ani în urmă, de către incași și azteci? Abia în anul 1556 au fost aduse pe continentul european de către un grup de exploratori care s-au întors din Mexic.

Roșiile, așa cum le știm, sau tomatele, denumirea lor oficială, sunt legume apreciate de oamenii de pe întreg globul, datorită gustului aromat pe care îl au. Calitățile pe care acestea le posedă le-au făcut să fie consumate chiar și în regiuni în care nu se cultivă.

Consumul sporit de tomate se datorează și numeroaselor întrebuințări pe care acestea le pot avea - în stare proaspătă, sub formă de salată simplă de roșii sau împreună cu alte legume, în ciorbe sau ca binecunoscutul bulion. Gustul inconfundabil al roșiilor tradiționale ne trimite cu gândul la gustul de odinioară pe care îl întâlneam în grădina bunicilor în zilele toride de vară.

În prezent, tot mai multe persoane au decis să înceapă să cultive legume, cu precădere roșii, pentru cultură proprie sau pentru a dobândi un profit suplimentar, însă oricare ar fi situația este nevoie de semințe de legume de înaltă calitate, care să determine producția unor legume sănătoase și cu gust autentic. Dar de unde alegem semințele de roșii potrivite?

Există un număr mare de furnizori pentru semințe de roșii sau alte legume, precum Florian Geosem sau Opal, însă atunci când facem o alegere trebuie să ținem cont de soiurile pe care le dorim în grădina sau solarul propriu. În cele ce urmează vom descoperi mai multe detalii despre soiuri de roșii cunoscute și preferate de români și nu numai.

În ultima perioadă, cultivatorii români au decis să își diversifice culturile și au optat pentru numeroase soiuri, roșii inimă de bou, Minunea Bunicii sau Lacrima Fecioarei fiind cunoscute la nivelul întregii națiuni. Desigur, acestea sunt doar câteva soiuri, cu titlu de exemplu, însă numărul lor este mai mare în România, pe când la nivel internațional există câteva sute de tipuri de tomate cultivate.

Evident, acestea pot fi clasificate în mai multe categorii în funcție de nivelul de creștere, iar două dintre categorii vizează tomatele cu creștere determinată și cele cu creștere nedeterminată, cele din urmă înflorind și crescând pe întreaga perioadă de dezvoltare.

Indiferent de alegem să cultivăm roșii pentru uz propriu sau pentru a obține profit, trebuie să alegem unele dintre cele mai bune semințe de legume atunci când dorim rezultate pe măsură, iar în cazul roșiilor avem la dispoziție o gamă variată din care să alegem.

În ce perioadă a anului se plantează roșiile?

Cultura roșiilor este complexă, în sensul că plantarea acestora trebuie să fie făcută în conformitate cu perioada optimă recomandată de specialiști. În funcție de spațiul unde sunt plantate, perioada acestora diferă, însă decisivă este temperatura, mai exact condițiile meteorologice. Tomatele pot fi înființate prin răsad atât primăvara sau vara, cât și în intervalul vară-toamnă, în funcție de soi.

Recomandat este să folosim seminte de rosii bulgaresti, pe care le regăsim într-un număr considerabil de la branduri recunoscute pentru calitatea produselor furnizate.

Cultura roșiilor în solarii - sfaturi utile

Când vorbim de spații protejate, precum serele sau solariile, situația se schimbă, în sensul că plantarea se face mai devreme, undeva la începutul lunii martie. În aceste situații trebuie să acordăm o atenție sporită îngrijirii terenului, urmată de ciclurile de semănare, plantare și recoltare.

Astfel, perioada semănarii se desfășoară în lunile ianuarie sau februarie, după caz, iar plantarea începe în martie. Soiurile de rosii tip inima bou in forma de inima sunt preferate datorită formei speciale pe care o dețin, precum și aromei intense și parfumate pe care o au în momentul recoltării. Persoanele îndrăznețe, care preferă să încerce lucruri noi, pot opta pentru cultivarea în solar a soiuri precum Rila F1, Magie Roz sau Rozov Blyan, însă acestea sunt doar mici exemple din numeroasele tipuri existente pe piață.

Important este ca atunci când deținem solarii să urmărim respectarea îndeaproape a unei scheme bine puse la punct, în funcție de tipul de solar de care dispunem, iar densitatea culturii are în vedere soiurile de roșii alese, zona în care ne aflăm, precum și tehnologia aplicată.

Cultura tomatelor în câmp

Atunci când vine vorba de plantarea roșiilor în câmp, aceasta trebuie realizată în luna aprilie, începând cu mijlocul lunii, când temperatura se menține timp de câteva zile la nivelul de zece grade Celsius. Atunci putem planta răsadurile obținute din semințe de roșii profesionale, semănate în ghivece undeva pe la mijlocul lunii februarie.

Agricultorii din țara noastră aleg cu precădere semințe bulgărești Florian pentru o cultură bogată și legume cărnoase și suculente, potrivite consumului în zilele toride de vară. Pentru cei care nu știu ce să aleagă, au la îndemână Inimă de Albenga, Gigant Inimă de Bivol, Rozamax sau Rozalux, soiuri celebre pentru producția consistentă de legume de dimensiuni medii și mari, apreciate de majoritatea persoanelor.

Dacă alegem rosii gigant bulgaresti pentru cultura proprie, trebuie să ne așteptăm la rezultate uimitoare, care îi vor impresiona pe cei din jur, atât prin gustul savuros, cât și prin aspectul uriaș. Semințele de roșii gigant de la Florian sau Geosem vin cu instrucțiuni de plantare în funcție de soi pentru a ne facilita procesul de cultivare al acestor legume delicioase.

Așadar, cultura roșiilor este un proces amplu, care trebuie să urmărească anumiți pași bine definiți, însă depinde și de semințele pe care le alegem pentru a avea legume delicioase, cu gust aromat.

Contact: [email protected]

0371900243

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni