Au trecut deja șase luni de când Vlad Pascu s-a urcat la volan sub influența substanțelor interzise și a lovit din plin un grup de opt persoane, două dintre ele pierzându-și viața pe loc, în urma impactului puternic. În timp ce tânărul de 20 de ani își așteaptă sentința din spatele gratiilor, polițiștii care l-ar fi putut opri pe băiat sunt demiși din funcție.
Gallery
Pe data de 19 august 2023, Vlad Pascu se urca la volan drogat pe șase substanțe interzise și lovea din plin un grup de opt persoane, două dintre ele (Roberta și Sebi) pierzându-și viața pe loc, în urma impactului puternic. Acesta, imediat după ce a produs cumplitul accident, a fugit de la fața locului, fiind găsit de polițiști în stațiunea Vama Veche de pe litoralul românesc. În momentul în care tânărul de 20 de ani a fost întrebat dacă știe ce tragedie a comis, acesta a răspuns spunând că „a lovit o pasăre”.
După ce tragedia s-a mediatizat, s-a aflat faptul că, în seara accidentului, Vlad Pascu a fost oprit de polițiștii IPJ Constanța, însă nu a fost testat cu aparatul de depistare a drogurilor din organism, ci doar cu etilotestul. Mai mult decât atât, deși oamenii legii au găsit urme de marijuanna în autoturismul băiatului, acesta a fost lăsat în libertate. Mai apoi, s-a aflat că bolidul de lux pe care Vlad Pascu îl conducea pe 19 august avea expirată poliția obligatorie RCA, un alt factor care ar fi putut cruța viața lui Sebi și a Robertei, dacă ar fi fost verificat.
Până în acest moment, nimeni nu a fost capabil să explice cum a fost posibil ca Vlad Pascu să fie lăsat să circule, în noaptea cu pricina.
La momentul tragediei, ministrul de interne Cătălin Predoiu anunța o resetare completă a MAI. Astfel, Constantin Adrian Glugă a fost schimbat din funcția de șef al Inspectoratului Județean Constanța și s-a făcut o reorganizare a inspectoratului, sub comanda fostului director al Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, comisar-șef Mădălina Vlangăr.
În plus, patru șefi din poliție au fost eliberați din funcție: adjunctul șefului IPJ Constanța cu responsabilități în domeniul siguranței rutiere, șeful serviciului rutier Constanța, șeful Poliției Municipiului Mangalia și șeful biroului Poliției Vama Veche.
În cazul celor doi polițiști care l-au oprit pe Vlad Pascu în seara cu pricina, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. Șeful IPJ Constanța, Constantin Glugă, a fost schimbat din funcție și potrivit Replica Online, și-a depus dosarul pentru pensionare.
Zacharie Benedek, membru al Camerei Deputaților din Parlamentul României, l-a întrebat pe Cătălin Predoiu ce s-a întâmplat cu polițiștii care și-au dat demisia sau au fost demiși din funcție, după accidentul de la 2 Mai.
”Referitor la personalul demis sau care și-a dat demisia din funcțiile deținute în august 2023, la momentul accidentului de la 2 Mai, menționăm că, în ceea ce privește polițistul ale cărui raporturi de serviciu erau gestionate la nivelul conducerii Ministerului Afacerilor Interne la data producerii accidentului, acesta a fost eliberat din funcție printr-o măsură administrativă care valorifica raportul personal al acestuia, în condițiile art 27/21, alin (1), lit f) din Legea nr 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, care a determinat încetarea activității desfășurate într-o funcție de conducere”, a explicat ministrul Predoiu, referitor la situația chestorului Constantin Glugă.
Despre ceilalți patru ofițeri care au fost demiși, Cătălin Predoiu spune că aceștia nu mai fac parte din IPJ Constanța:
”Referitor la personalul din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, din datele puse la dispoziție de către Inspectoratul General al Poliției Române rezultă faptul că doi ofițeri de poliție au încetat raporturile de serviciu cu unitatea cu drept la pensie, iar doi ofițeri se află în continuare puși la dispoziția inspectoratului”, a mai spus Predoiu.
La încetarea raportului de serviciu cu drept la pensie, polițiștii beneficiază de un ajutor în raport cu salariul de bază, în funcție de vechime, potrivit FANATIK.