ß
  • PRO TV
  • Pe 26 ianuarie 2024, Nicolae Ceaușescu ar fi împlinit 106 ani. Cum sărbătorea dictatorul și ce cadouri ireale primea de ziua lui

Pe 26 ianuarie 2024, Nicolae Ceaușescu ar fi împlinit 106 ani. Cum sărbătorea dictatorul și ce cadouri ireale primea de ziua lui

Pe 26 ianuarie 2024, Nicolae Ceaușescu ar fi împlinit 106 ani. Cum sărbătorea dictatorul și ce cadouri ireale primea de ziua lui

Deși, oficial, ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu era 26 ianuarie 1918, acesta s-a născut pe 23 ianuarie. Fostul dictator a condus România din anul 1965 până în anul 1989.

Gallery

În volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”, fiica lui Marin Ceaușescu (fratele mai mare al fostului lider comunist), povestea cum erau sărbătorile în familia Ceaușescu.

„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu așa-zisele rafinamente de la mesele Ceaușeștilor, chiar dacă și ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Tanti Lenuța mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Lui Nicolae Ceaușescu îi mai plăceau în special preparatele tradiționale din pește: ciorba de pește, plachia și saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele. De băut, se mai bea vin alb și țuică de prună, fiartă și îndulcită. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, menționează autoarea.

Mulți oameni chiar credeau atunci că Ceaușescu merită tot ceea ce este mai bun prin gospodării: șunculițe proaspăt afumate, cârnați condimentați, carne de porc, brânzeturi și îi trimiteau pachete lui Ceaușescu”, spune ea.
Tot de domeniul alimentar amintesc și unele dintre cadourile pe care le-a primit Nicolae Ceaușescu la diferite aniversări. În 1978, zile întregi oamenii din diferite instituții s-au străduit să creeze cele mai potrivite daruri, pe măsura celor 60 de ani ai președintelui, cum ar fi niște știuleți din porumb cu totul și cu totul din aur. Sau un borcan de zece kilograme umplut nu cu murături, ci cu… diamante sintetice, a mai zis ea.
Generalul Maior Marin Neagoe, în cartea „35 de ani. Umbra lui Ceaușescu”, descrie reacția pe care a avut-o primul om al țării atunci când a primit darurile: „Președintele s-a încruntat și a tunat: Luați-le de aici chiar acum. Să nu le mai văd. Nu sunt cadouri de ziua unui om. Sunt jafuri”.

La Muzeul Național de Istorie a României un fond special de obiecte îl constituie cadourile primite de Nicolae Ceaușescu de-a lungul timpului. Printre acestea, machete de tractoare, prima machetă de Dacia, prima machetă de Oltcit, prima machetă de elicopter, de tren și de locomotiv, vase, pahare, prosoape populare, batiste, fețe de pernă, colți de elefant, blănuri de tigru, sandale, metraje aduse din Coreea și China, poșete, pălării de texan.

Pentru mai multe detalii despre viața lui Nicolae Ceauseșcu, recomandăm documentarul în trei părți ”Tovarășu' - facerea, gloria și desfacerea unui dictator”, în exclusivitate pe VOYO

Foto: Agerpres

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni