• PRO TV
  • Cine este Zara, fetița de 4 ani care a urcat pe muntele Everest. Cum au pregătit-o părinții pentru drumeția în Himalaya

Cine este Zara, fetița de 4 ani care a urcat pe muntele Everest. Cum au pregătit-o părinții pentru drumeția în Himalaya

Cine este Zara, fetița de 4 ani care a urcat pe muntele Everest. Cum au pregătit-o  părinții pentru drumeția în Himalaya

Zara, o fetiță de patru ani, din Cehia, a intrat în istorie cu o performanță greu de imaginat pentru o vârstă atât de fragedă. Ea a devenit cea mai tânără alpinistă care a ajuns în tabăra de bază de pe muntele Everest.

La 7 ianuarie 2024, Zara a stabilit un record mondial. Este cea mai tânără alpinistă care a ajuns în tabăra de bază de pe Muntele Everest, aflată la o altitudine de peste 5.300 de metri. Însoțită de tatăl ei și de fratele ei, Sașa, în vârstă de 7 ani, fetița a suportat condiții foarte aspre. 

„În tabăra de bază, pe 1 ianuarie, au fost temperaturi de -20 până la -25 °C. Zara a urcat mai multe vârfuri de cinci mii de metri în cadrul evenimentului. Nu a fost nicio problemă în timpul drumeției, aclimatizarea a decurs bine. Micuța Zara, datorită condiției sale fizice foarte bune, a depășit chiar, cu câteva excepții, alți alpiniști. Este necesar de subliniat că în așa-numitele cabane nu este căldură. În dormitoare era uneori chiar sub -10 °C”. Cum este posibil ca o fetiță de patru ani să se descurce fizic și psihic la așa ceva? De la o vârstă fragedă, imitând felul în care copiii au fost crescuți de sute de mii de ani, părinții lui Zara au mers pe dezvoltarea abilităților ei mentale și fizice urmând tiparul observat de la triburile care trăiesc în Himalaya”, se menționează pe pagina de socializare moderată de părinții ei. 

Gallery

Părinții au îndemnat-o pe Zara să meargă mult pe jos. În plus, ea nu face niciodată baie în apă caldă, dimpotrivă, adaugă gheață, motiv pentru care probabil nu a avut nicio problemă cu frigul. Datorită aclimatizării elaborate, saturația ei de oxigen din sânge nu a scăzut sub 90%.

Zara are dublă cetățenie - cehă și canadiană, dar locuiește în Malaezia, împreună cu părinții și fratele ei de șapte ani. Vorbește cehă, chineză și engleză.

Sursă foto: Instagram/  sasha.jede

Vezi și: Primul român care a cucerit Everestul 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni