• PRO TV
  • Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, reacționează după derapajul lui ÎPS Teodosie: „În nebunia idolatrizării ignoranței lor inclusiv teologice…”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, reacționează după derapajul lui ÎPS Teodosie: „În nebunia idolatrizării ignoranței lor inclusiv teologice…”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, reacționează după derapajul lui ÎPS Teodosie: „În nebunia idolatrizării ignoranței lor inclusiv teologice…”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, a reacționat printr-un mesaj postat pe Facebook după ce ÎPS Teodosie a spus la postul de radio al Arhiepiscopiei că un fumător nu poate bea agheasmă pentru că „e mai rău ca un păgân”.

ÎPS Teodosie a fost întrebat dacă un fumător poate să bea agheasma cea mare de la Bobotează, iar răspunsul acestuia a fost ferm: „Nici mare, nici mică! Nici anafură! Pentru că e mai rău ca un păgân!”.

Arhiepiscopul Tomisului a mai spus că femeile aflate la menstruație pot participa la slujba de sfințire a apei de Bobotează, însă nu pot gusta din aceasta. Momentul lui ÎPS Teodosie s-a viralizat pe rețelele de socializare, mai ales că nu e prima dată când înaltul prelat face declarații controversate.

Vasile Bănescu, purtătorul BOR, a reacționat printr-un mesaj postat pe Facebook în care a subliniat că și cel care luptă cu o patimă are nevoie de ajutorul lui Hristos.

 „Cei care, afectați grav de ideologiile cristofobe, numesc în derâdere creștinismul, creștinopatie, primesc un nesperat și consistent ajutor de la cei care, în nebunia idolatrizării ignoranței lor inclusiv teologice, trântită zgomotos pe taraba ritualismului, îl trimit pe fumător în iad, pe femeia cu fiziologie normală afară din biserică și pe ambii cât mai departe de aghiasma mare și mică.

Nespunându-se nimic despre păcate cu adevărat strigătoare la cer și împotriva firii, urgențe duhovnicești de gradul 1 perfect reale.

Ca și cum cel luptat de o patimă nu ar avea nevoie de ajutorul lui Hristos și al nostru, ca și cum fiziologia ar fi sinonimă cu necurăția sau aghiasma cu Sfânta Împărtășanie”, a scris Bănescu pe contul de socializare, iar mesajul său a fost intens distribuit de internauți.

Arhiepiscopia Tomisului a emis un comunicat de presă pe care l-a postat și pe pagina de Facebook.

„Bazându-se pe nenumăratele studii medicale, avertismente și măsuri luate atât pe plan mondial cât și național, dar și pe experiența de peste trei decenii de sprijin oferit celor grav (și nu de puține ori mortal) afectați de acest viciu, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, își menține cu fermitate atitudinea de militant anti-fumat, exprimându-se în spațiul public împotriva acestui viciu, cauză principală a morții anuale a peste 7 milioane de persoane care fumează activ și a peste 1,3 milioane de persoane afectate indirect (prin „fumatul pasiv”), potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco accesat: 10.01.2024). De aici deducem un procent de mortalitate cauzată direct sau indirect de fumat de 1:964 de persoane, la nivel mondial”, se arată în prima parte a comunicatului.

Arhiepiscopia are și un mesaj și pentru purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

„Talentatului scriitor Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române pe pagina personală de pe o rețea de socializare, căruia îi adresăm un sincer și tolerant „La mulți ani!”, îi transmitem că juisarea intelectualist-utopică pe gama redusă a unei terminologii (inclusiv teologice) „de budoar” este principala sursă de încurajare a ideologiilor cristofobe, având în subsidiar, desigur, și „ignoranța inclusiv teologică, trântită zgomotos pe taraba ritualismului religios”. Această săritură donquijotescă, plină de zel iacobin (ilar și defazat istoric), la gâtul unui ierarh al Bisericii care își îndeplinește - cu inevitabilele limite personale, însă cu onestitate - datoria păstorească, pe linia trasată de Sfânta Scriptură, de Sfinții Părinți și de colecția canonică a Bisericii și care nu trimite pe nimeni în iad pentru că fumează, nici nu exclude din biserică „femeia cu fiziologie normală” (așa cum apare în „comunicatul” talentatului domn Bănescu), ci doar reamintește societății grăbite în care ne ducem viețile că Biserica are rânduieli care nu se pot schimba după capriciile modei, se dovedește, din nou și din nou, una nefericită, călcătoare, nepermis de des, a principiului: „Orice împărăţie care se dezbină în sine se pustieşte, orice cetate sau casă care se dezbină în sine nu va dăinui” (Matei 12, 25)”, mai scrie în comunicatul de presă emis de Arhiscopia Tomisului.

Arhiepiscopul Teodosie este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este urmărit penal de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru cumpărare de influenţă, în timp ce un consilier din cadrul Arhiepiscopiei este suspectat de complicitate la această infracţiune. IPS Teodosie ar fi promis 160.000 de lei unui om de afaceri care ar fi trebuit să obţină suma de 800.000 de lei de la Secretariatul de Stat pentru Culte, acesta din urmă pretinzând că are influenţă asupra funcţionarilor, scrie news.ro.

La sfârșitul anului, ÎPS Teodosie a afirmat, în legătură că dosarul în care este cercetat de procurorii DNA, că nu este nimic real şi că sunt numai ”zvonuri şi provocări”.

Fotografii: Agerpres

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni