ß
  • PRO TV
  • (P) Lucruri legate de sănătatea orală pe care orice persoană ar trebui să le cunoască

(P) Lucruri legate de sănătatea orală pe care orice persoană ar trebui să le cunoască

(P) Lucruri legate de sănătatea orală pe care orice persoană ar trebui să le cunoască

Ai întrebări pe care ai fi vrut să le pui medicului tău dentist, dar nu ai reușit din diferite motive? Nu știi dacă ceea ce faci acum pentru a-ți proteja sănătatea orală este suficient sau nu? Vrei să ai mereu un zâmbet frumos și sănătos?

Ca să te ajutăm și să-ți clarificăm majoritatea nelămuririlor, am stat de vorbă cu un specialist în sănătatea orală de la Dental West, o clinică stomatologică Brașov cu o istorie lungă pe piața românească, și ne-a explicat mai multe lucruri utile despre ce putem face pentru a ne îngriji dinții în mod corespunzător și nu numai. Iată care sunt acestea:

1. Cât de des ar trebui să merg la stomatolog?

Nevoile legate de sănătatea dentară variază de la persoană la persoană. O regulă generală pentru pacienții adulți este să vizitezi un stomatolog o dată sau de două ori pe an, chiar dacă dantura ta se află într-o stare excelentă. În acest fel, vei putea menține o sănătate orală excelentă.

2. Care sunt cele mai bune modalități de a practica o bună igienă orală acasă?

Pe lângă periajul zilnic și folosirea aței dentare, ca să duci rutina ta de igienă orală la următorul nivel ar fi bine să urmezi acești pași:

- Folosește produse de curățare a dinților care conțin fluor

- Abține-te pe cât posibil de la gustările bogate în zahăr

- Urmează o dietă echilibrată, bazată pe un consum mare de fructe și legume

- Evită tutunul sub orice formă

3. Cum pot avea dinți mai albi?

Un zâmbet frumos, cu dinți curați, albi, ajută mult la creșterea încrederii în propria persoană. Majoritatea oamenilor experimentează o oarecare decolorare a dinților de-a lungul anilor, fie din cauza petelor de pe suprafața lor, fie din cauza altor factori. Scapă de petele cauzate de cafea, vin, tutun și alimente pigmentate cu soluții de albire la domiciliu sau efectuează vizite regulate la dentist pentru o albire profesională. În funcție de problemele cu care te confrunți, poți lua în considerare și aplicarea de fațete pe dinții afectați, ceea ce oferă o soluție mai permanentă.

4. Cum pot preveni cariile dentare, gingivita și alte probleme legate de sănătatea orală?

Cel mai bun mod de a te asigura că ai o dantură sănătoasă este să urmezi o dietă echilibrată și să vizitezi regulat medicul stomatolog, menținând în același timp o rutină sănătoasă de îngrijire orală, cu periaj de două ori pe zi și folosirea aței dentare o dată pe zi. Protejează-te de problemele care pot avansa rapid discutând aceste întrebări cu medicul tău stomatolog.

5. De ce ar trebui să fac o radiografie dentară?

Un stomatolog cu experiență va vrea să efectueze un set complet de radiografii dentare la începutul relației voastre medic-pacient. Radiografiile ajută medicul să monitorizeze orice modificări care ar putea avea loc la nivelul dinților tăi între programări. Majoritatea pacienților adulți care nu neglijează importanța consultațiilor stomatologice regulate își fac măcar o radiografie pe an într-o anumită zonă a gurii sau o serie completă la fiecare patru sau cinci ani. Pe de altă parte, persoanele cu un risc mai mare de dezvoltare a problemelor legate de cariile dentare pot avea nevoie de mai multe radiografii, uneori chiar și o dată la șase luni.

6. Ce este sensibilitatea dentară și de ce o am?

Pacienții cu sensibilitate dentară simt durere atunci când consumă alimente sau băuturi calde ori reci, dulci sau acide. Sensibilitatea dentară apare atunci când smalțul dentar, care protejează de obicei pulpa și dentina dintelui, este subțiat de expunerea repetată la aciditate și temperaturi extreme. Sensibilitatea poate apărea și ca urmare a:

- Retragerii gingiilor

- Scrâșnirii dinților în timpul somnului

- Ciobirea sau fracturarea dinților

- Albirii dinților

- Obturații dentare

Din fericire însă, aproape orice problemă legată de sensibilitatea dentară are și o soluție. Așadar, nu te sfii să discuți cu medicul tău astfel de neplăceri pentru că mai mult ca sigur va știi să-ți recomande ceva numai bun pentru tine.

*Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni