• PRO TV
  • Cât de importantă este conexiunea pe care o avem cu membrii familiei la masa de Sărbători? Ne răspunde Dr. Drd. Psih. Costin Dămășaru

Cât de importantă este conexiunea pe care o avem cu membrii familiei la masa de Sărbători? Ne răspunde Dr. Drd. Psih. Costin Dămășaru

Cât de importantă este conexiunea pe care o avem cu membrii familiei la masa de Sărbători? Ne răspunde Dr. Drd. Psih. Costin Dămășaru

Dr. Costin Dămășaru a studiat la MIT (Massachusetts Institute of Technology) din Boston, SUA, în cadrul programuluimde Executive Education – Neuroscience for Leadership. Acolo a lucrat cu cercetători de renume la nivel global în domeniul îmbunătățirii performanței creierului uman, folosind tehnologia Brain Mapping și Brain Computer Interface.

Este Doctor în Management, licențiat în Psihologie și a obținut un Masterat în Administrarea Afacerilor. În prezent este Doctorand în Fizică, în cadrul Facultății de Științe Aplicate, din cadrul Universității Politehnica București și Masterand în Neuroștiințe Aplicate în cadrul Universidad Isabel I din Burgos, Spania.
Este fondatorul și directorul general al Centrului de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis, un proiect de o viață pentru el, adânc înrădăcinat în călătoria sa de vindecare și în lupta sa cu o boală neuronală foarte crudă: Tinitus. Misiunea sa este de a ajuta oamenii să-și acceseze imensa putere de vindecare a creierului și să își atingă potențialul maxim.

Astăzi, vorbim puțin despre cum se raportează creierul nostru la perioada aceasta. Spuneți-ne cât de importantă este conexiunea pe care o avem cu membrii familiei la masa de Crăciun/ Sărbători?
Construirea unei conexiuni familiale autentice la masa de Crăciun nu doar întărește relațiile afective, ci și contribuie la crearea unui cadru emoțional pozitiv esențial pentru dezvoltarea personală. În acest context, este crucial să creăm un spațiu în care fiecare membru se simte în siguranță pentru a se deschide și a se dezvolta. Creierul nostru reacționează puternic la astfel de interacțiuni sociale, eliberând neurotransmițători precum oxitocina, cunoscută și sub numele de "hormonul iubirii". Această conexiune autentică nu doar îmbunătățește starea de bine și reduce nivelul de stres, dar și oferă o bază solidă pentru amintiri pozitive și pentru crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea personală a fiecărui membru al familiei.

Pentru cei mai mulți dintre noi, Sărbătorile vin la pachet cu un anume grad de stres emoțional și vulnerabilitate. Care este explicația? Ce se întâmplă în creierul nostru în această perioadă?
Stresul și vulnerabilitatea în perioada sărbătorilor pot fi asociate cu așteptările ridicate, presiunea socială și frustrări. Creierul nostru reacționează la aceste situații și se încarcă cu energie mai mult sau mai puțin pozitivă creată. Este important să fim conștienți de aceste presiuni și să adoptăm strategii de gestionare a stresului pentru a menține echilibrul mental. Un element cheie este să reținem motivul pentru care ne întâlnim. Nu ne întâlnim ca să mâncăm și să bem, ci ne întâlnim ca să le oferim celor dragi cel mai important cadou, timpul și dragostea noastră.

Singurătatea în preajma sărbătorilor acutizează în cele mai multe cazuri depresia. Cum ne dăm seama că suferim de depresie? Cum putem gestiona aceste emoții?
Sunt mai multe perioade sau contexte care pot fi propice pentru acutizarea diferitor disfuncții fizice, iar perioada sărbătorilor este una dintre ele. Motivele sunt foarte variate și pot fi de la stresul generat din cauza premeditării agitației care se crează în fiecare an în familia ta, la sentimentul de izolare sau la frica de a petrece sărbătorile în singurătate. Simptomele depresiei pot include schimbări ale stării de spirit, pierderea interesului pentru activități sociale, tulburări de somn și apetit, sentimente de inutilitate sau vinovăție. Fiecare creier este diferit. De aceea depresia poate avea cauze, manifestări și mecanisme de adaptare diferite. Totuși, este crucial să cerem ajutor dacă observăm aceste semne. Gestionarea emoțiilor depresive implică multă muncă interioară, cu sinele, atât prin terapie, meditație, prezență socială, cât și practici de îngrijire personală.

Sunt femeile mai predispuse la depresie, din cauza hormonului estrogen?
Hormonii, inclusiv estrogenul, pot influența starea de spirit, dar predispunerea la depresie este un fenomen complex determinat de multipli factori. Este important să evităm generalizările și să tratăm depresia ca pe o disfuncție care afectează un procent mare din populație indiferent de gen, vârstă sau statut social. Eu am trecut prin iad timp de 5 ani cât am avut tinitus, iar replica pe care am auzit-o cel mai des a fost: “Nu vezi ce bărbat puternic și sănătos ești? Ce probleme? Vezi-ți de treabă și îți trece.”. Oricine poate trece prin perioade care par fără de scăpare și de aceea consider că trebuie să fim mai înțelegători, mai buni și mai atenți unii cu alții. Doar așa putem găsi cele mai bune soluții pentru a ajuta atât femeile, cât și bărbații să depășească perioade dificile.

Care ar fi cele mai importante sfaturi ale dumneavoastră, ca specialist, pentru a trece cu bine peste perioada Sărbătorilor de iarnă?
Sărbătorile de iarnă pot fi despre multe lucruri, despre mâncare, despre cadouri, despre băutură, despre zăpadă, dar este esențial ca fiecare să înțeleagă ce este important pentru el. În general, putem aborda câteva strategii simple și eficiente, ce ne pot ajuta să devenim mai buni în perioada aceasta: prioritizarea stării de bine, comunicarea deschisă cu cei din jur, gestionarea așteptărilor și atenția la nevoile personale. Sărbătorile nu trebuie să fie perfecte; este important să ne permitem să savurăm momentele autentice.

Fiecare își face la începutul anului o listă de rezoluții. Cât de recomandată este și în ce fel ne setează mintea acest obicei?
Elaborarea unei liste de rezoluții la începutul anului poate fi un exercițiu valoros de auto-reflecție și planificare. Este important să tratăm această practică cu grijă și realism, evitând setarea unor obiective nerealiste sau extrem de dificile. O listă de rezoluții bine gândită poate servi drept ghid motivational, oferindu-ne direcții pentru îmbunătățirea vieții noastre. Setarea obiectivelor clar definite poate activa regiunile creierului responsabile cu anticiparea recompenselor, oferindu-ne o doză de motivație și entuziasm. Cu toate acestea, este important să fim conștienți că schimbările durabile necesită timp și efort continuu. Mai mult decât o listă de sarcini, este benefic să ne axăm și pe procesul de îndeplinire a obiectivelor. Aceasta implică stabilirea unor pași rezonabili, monitorizarea progresului și adaptarea strategiilor în funcție de schimbările circumstanțelor. Este o modalitate constructivă de a ne ghida călătoria personală și de a contribui la dezvoltarea noastră pe termen lung.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni