• PRO TV
  • Oamenii de știință au inventat un calculator care îți prezice când mori și câți bani vei câștiga în viață

Oamenii de știință au inventat un calculator care îți prezice când mori și câți bani vei câștiga în viață

Oamenii de știință au inventat un calculator care îți prezice când mori și câți bani vei câștiga în viață

Oamenii de știință au dezvoltat un algoritm care folosește povestea de viață a unei persoane pentru a prezice timpul morții acesteia.

Conform unui studiu nou, modelul numit ”life2vec” este precis în proporție de 78% și funcționează ca un chatbot, folosind detaliile existente pentru a prezice ceea ce urmează.
A fost construit de cercetătorii din Danemarca și Statele Unite. Aceștia au antrenat mașinăria să învețe algoritmii dintr-o dată de bază imensă, alimentând-o cu informații despre 6 milioane de oameni, despre venituri, profesie, locul de reședință, răni sau sarcini.

Rezultatul final a fost un model care poate procesa și genera predicții despre timpul decesului unei persoane, dar și despre câți bani ar putea câștiga de-a lungul vieții.
Unii dintre factorii care pot duce la deces prematur includ sexul (bărbătesc), diagnosticul unei afecțiuni mintale sau dacă ai o profesie care necesită multă experiență. Factorii care influențează o viață mai lungă includ un venit mai mare sau deținerea un post de conducere.
Studiul a apărut în publicația Nature Computational Science, dar nu este valabil pentru publicul general, pentru a proteja persoanele ale căror date au fost folosite pentru a antrena sistemul.

De asemenea, life2vec poate face predicții despre personalitatea oamenilor. ”Tehnologii similare, pentru a prezice evenimente din viață sau comportamente, sunt folosite deja de companiile tech care, de exemplu, înregistrează comportamentul nostru de pe social media pentru un profil cât mai aproape de realitate și folosesc acest profil pentru a ne influența”.


Foto: Shutterstock

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni