Protejarea proprietății personale, precum și a spațiilor publice, comerciale și industriale reprezintă un obiectiv major în prezent. Cerința în continuă creștere de pe piața echipamentelor de supraveghere demonstrează acest interes.
Dispozitivele de monitorizare au devenit nelipsite în toate domeniile de activitate, datorită nevoii acute de a obține un control mai bun asupra proprietăților și bunurilor. Analogice sau digitale, acestea sunt integrate în schemele de amenajare a spațiilor pentru a răspunde cu brio cerințelor actuale. Iată mai exact ce înseamnă un sistem de camere de supraveghere și ce funcții importante îndeplinește!
Fiind vorba de un sistem, acesta este format din mai multe componente care lucrează împreună pentru a monitoriza și înregistra activitățile dintr-o anumită locație. Principalele elemente ale acestuia sunt camerele propriu-zise, cablurile, alimentarea, dispozitivele de stocare, monitoarele, soft-urile și sistemele de avertizare.
Camere de supraveghere
Există diferite modele utilizate într-un sistem camere supraveghere, respectiv analogice sau IP, fixe sau PTZ cu înclinare, rotație și zoom, care oferă posibilitatea de a monitoriza o zonă extinsă și de a focaliza detalii specifice la distanță.
Noile producții vin cu un portofoliu impresionant, asigurând imagini de calitate în condiții slabe de iluminat datorită tehnologiei DarkFighter și IR, detecția mișcării, detecția facială (până la 60 de fețe simultan), detecția depășirii liniilor limită, clasificarea precisă a țintei umane și a vehiculelor bazată pe algoritmul AcuSense Deep Learning, alarmă audio și vizuală, analiză video și funcție Auto Tracking. Cu un asemenea "arsenal" remarcabil, aceste echipamente pot fi considerate aliatul numărul 1 în monitorizarea oricărui spațiu de interes.
Modelele analogice se disting printr-un design simplu, dar elegant și prin funcții ce pot garanta o monitorizare performantă. Pe de altă parte, modelele IP sunt considerate cele mai avansate soluții disponibile pe piață din punct de vedere al calității imaginii și funcțiilor de care dispun.
DVR (Digital Video Recorder) sau NVR (Network Video Recorder)
Un sistem de camere de supraveghere include și dispozitive pentru înregistrarea și stocarea datelor video. DVR-ul este utilizat pentru camerele analogice, în timp ce NVR-ul este folosit pentru camerele IP.
Stocare
Imaginile și înregistrările video trebuie stocate pentru a fi accesate ulterior. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul unor carduri MicroSD sau hard disk-uri interne sau externe conectate la DVR sau NVR.
Alimentare
Camerele și dispozitivele asociate necesită alimentare pentru a funcționa. Aceasta poate fi furnizată prin intermediul cablurilor sau prin utilizarea unor surse de alimentare externe.
Cablu de conexiune
Camerele de supraveghere trebuie să fie conectate la DVR sau NVR prin intermediul unui cablu corespunzător. În cazul camerelor IP, aceasta poate fi o conexiune prin rețea.
Monitor sau interfață de acces
Utilizatorii pot monitoriza și controla un sistem camere supraveghere folosind un monitor conectat direct la DVR sau NVR sau prin intermediul unei interfețe de acces remote, care permite vizualizarea și gestionarea sistemului de la distanță.
Software de gestionare
Soft-ul de gestionare rulează pe DVR, NVR sau pe alte dispozitive asociate și permite utilizatorilor să configureze parametrii sistemului, să vizualizeze înregistrările și să facă setări specifice.
Sisteme de avertizare
Sistemele de avertizare pot include senzorii de mișcare și alarmele sau alertele pe telefon, pentru a notifica utilizatorii în cazul unei activități neobișnuite sau a unei intrări neautorizate.
Este important de menționat faptul că aceste componente pot varia în funcție de tipul de sistem de camere de supraveghere (rezidențial, comercial, industrial), bugetul disponibil și cerințele personale. Indiferent de modelul în care alegi să investești, nu uita că serviciile unei firme de montaj sunt esențiale în tot acest proces pentru a beneficia de cele mai bune rezultate.
*Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.