ß
În contextul în care Meta a anunțat introducerea unui abonament plătit fără reclame pentru utilizatorii Facebook și Instagram, United Media Services revine pe piață cu un nou studiu cantitativ prin care analizează detaliat părerea consumatorilor despre abonamentele premium/plătite oferite în prezent de platformele de social media.
Astfel, în urma acestuia, în general, rezultă că părerile cu privire la utilitatea abonamentelor premium sunt împărțite, iar oamenii cred mai degrabă că nu merită să plătească pentru unele beneficii și caracteristici premium ale platformelor de social media pe care le folosesc.
Cu toate acestea, ei găsesc o oarecare valoare în plata pentru versiunile premium YouTube și Spotify (majoritatea până la 25 RON/lună).
Totuși, 3 din 10 utilizatori de rețele sociale au declarat că plătesc în prezent pentru unele abonamente premium, YouTube Premium fiind cel mai folosit (1 din 5 utilizatori YouTube); de asemenea, 1 din 10 utilizatori Facebook/Instagram au declarat că s-au abonat deja la Meta Premium.c
„Spotify Premium are un grad foarte bun de retenție printre utilizatorii săi, 1 din 3 folosind versiunea plătită, de unde rezultă că românii sunt consumatori de muzică și prefer să se bucure de aceasta fără să fie întrerupți de publicitate sau alte mesaje.
Deși experiența fără reclame este cel mai revendicat beneficiu al unui abonament premium, utilizatorii sunt atrași nu numai de acest lucru, ci și de alte caracteristici, și anume conținut exclusiv/premium, spațiu de stocare suplimentar, setări de confidențialitate îmbunătățite etc. Dar pentru majoritatea utilizatorilor de rețele sociale, aceste beneficii nu justifică plata unui abonament premium,” a spus Anca Băcăianu, Head of Strategy and Research la United Media Services.
YouTube are serviciile premium cele mai atractive pentru utilizatorii de social media (31% fiind interesați de YouTube Premium), fiind urmat la mare distanță de Meta Premium (Facebook & Instagram) cu 11%, Spotify Premium (10%), LinkedIn Premium (8%), etc.
„În ceea ce privește aglomerarea de reclame din rețelele de socializare, românii au observat-o, dar s-au obișnuit cu ea și par să nu fie deranjați de acest aspect. Mai mult decât atât, mulți utilizatori consideră în mod conștient reclamele de pe rețelele de socializare drept o sursă importantă de informații în vederea realizării cumpărăturilor și uneori chiar un subiect interesant de discuție cu prietenii, pe care nu l-ar rata. Putem concluziona astfel că, în mod interesant, reclamele pe rețelele sociale nu reprezintă pentru utilizatori un factor disturbator atât de puternic pe cât ne-am putea aștepta astfel încât să ducă la decizia obținerii unui abonament premium, fără reclame,” a declarat Anca Băcăianu.
Studiul a fost realizat sub formă de interviuri online de către agenția United Media Services, în perioada 9-14 noiembrie 2023, pe un target grup de români activi, cu vârste cuprinse între 18-55, din zone urbane, și a vizat modalitatea în care aceștia folosesc platformele de socializare și conținutul lor plătit, atitudinile și interesele acestora în ceea ce privește abonamentele premium.
United Media Services este o agenție de media full-service, cu focus în zona de digital, cu biroul în București și cu aptitudini de coordonare media regională și a fost inclusă de trei ori în clasamentul Top 100 Global: Fastest Growing Companies al celebrei publicații internaționale de marcomm Adweek. Agenția lucrează în prezent pentru mai mult de 80 de clienți și 100 de branduri din cele mai dinamice categorii, precum retail, pharma, telecom, e-comm, FMCG, financiar, etc.
Sursă imagine principală: Shutterstock