ß
Îți place să savurezi un pahar de vin alături de felul tău de mâncare preferat, dar nu știi exact ce vin să alegi? Lucrurile se vor schimba după ce vei parcurge informația pe care o găsești în rândurile următoare.
Ce să nu faci
E important să știi că există câteva reguli pe care te sfătuim să le respecți pentru a te bucura complet de experiențele culinare.
Așadar, nu consuma oțet, fructe crude, condimente și usturoi dacă știi că urmează să bei vin pentru că gustul acestuia va fi alterat.
O altă regulă este aceea că nu trebuie să consumi deserturi sau orice tip de brânză maturată cu vinuri care au o aciditate mare sau cu vinuri rose.
De asemenea, nu asocia carnea roșie cu vinurile dulci sau albe și nu combina brânza de capră, felurile de mâncare din pește sau legumele crude cu vinul roșu sec.
Iar dacă vrei să mănânci ciorbe sau supe, alege altă băutură alcoolică, de exemplu vodcă sau coniac, nu vin.
Și nu în ultimul rând, îți recomandăm să nu amesteci sarea cu taninul. De ce? Pentru că sarea va potența taninurile și gustul vinului va fi alterat. Astfel, va fi nevoie, pentru a echilibra gusturile și aromele, să consumi vinuri mai dulci și să eviți vinurile roșii tari, dacă înainte ai optat pentru feluri de mâncare sărată.
Cum asociezi vinul cu mâncarea
Acum, că știi ce ai de evitat, să vedem care sunt regulile de bază pe care te sfătuim să le urmezi pentru a avea parte de o bună experiență și care să îți încânte simțurile.
1. Aciditatea
Consultă eticheta vinului pentru a afla aciditatea și nu asocia un fel de mâncare cu un conținut crescut de aciditate (cele care conțin oțet, mai ales) cu un vin la fel de acid. Poți să alegi un astfel de vin, în schimb, atunci când consumi preparate care au lângă ele și sosuri grase sau ulei deoarece un vin acidulat va curăța eficient palatul.
2. Corpolența
Atunci când ne referim la corpolență, în ceea ce privește vinul, vorbim despre textura lui. Astfel, dacă vom alege un vin cu o textură mare (cele roșii, de regulă), preparatele care merg cel mai bine cu acesta sunt carnea roșie și sosurile, vinurile cu o componență medie (mai ales cele albe și unele roșii) pot fi asociate cu pastele, pizza sau cu salatele cu sosuri mai grele, iar, în fine, cele cu o corpolență mică (mai ales cele albe), pot fi consumate cu succes alături de legume, pește sau salate.
3. Dulceața
Încă o regulă importantă este referitoare la dulceața vinului. Pentru că alimentele dulci intensifică aciditatea, optează pentru un vin măcar la fel de dulce ca felul de mâncare pe care îl consumi. De asemenea, dacă vei consuma alimente bogate în grăsimi, un vin cu o aciditate crescută esste recomandat deoarece aciditatea va reduce nivelul de grăsime pe care îl resimți și dulceața va face alimentele să aibă o aromă mai bogată. Totodată, dacă îți place să consumi brânză cu mucegai, un vin dulce este potrivit deoarece va echilibra sarea.
4. Intensitatea
Dacă te-ai gândit că trebuie să aplici principiul complementarității atunci când vine vorba despre vin, află că experții recomandă să faci exact pe dos. Adică, dacă vei consuma un fel de mâncare bogată în arome și grea, la fel va trebui să alegi și vinul, iar dacă dimpotrivă vei dori să mănânci pește, de exemplu, un vin ușor, cum ar fi cel alb este mult mai potrivit decât unul consistent.
5. Desertul și vinul
Și dacă despre felurile de mâncare am tot vorbit, ce vin alegi atunci când îl asociezi cu desertul? Regula generală după care îți recomandăm să te ghidezi este că desertul merge de minune cu vinul spumant, rose, vin alb demidulce sau dulce.
Cât despre vinul roșu, acesta poate fi savurat alături de un desert pe bază de ciocolată.
Iată, deci, că nu e deloc greu să știi data viitoare ce combinație de vin și mâncare se potrivește cel mai bine.