• PRO TV
  • Eveniment plin de emoție la finalul proiectului "Speranță pentru viitor: Dezvoltarea emoțională prin artă - mijloc de integrare socială a pacientelor oncologice"

Eveniment plin de emoție la finalul proiectului "Speranță pentru viitor: Dezvoltarea emoțională prin artă - mijloc de integrare socială a pacientelor oncologice"

Eveniment plin de emoție la finalul proiectului "Speranță pentru viitor: Dezvoltarea emoțională prin artă - mijloc de integrare socială a pacientelor oncologice"

Duminică, 5 noiembrie, la sala de spectacole ARCUB, Asociația de Sprijin al Pacientului Oncologic (ASPO) a încheiat cu succes un proiect de 3 luni, intitulat "Speranță pentru viitor: Dezvoltarea emoțională prin artă - mijloc de integrare socială a pacientelor oncologice", finanțat în urma apelului de proiecte lansat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități. Proiectul a reprezentat o șansă valoroasă de a aduce suport creativ și terapeutic pacienților oncologici în procesul de vindecare și recuperare.

Printre cei 120 de invitați s-au numărat ES Mircea Geoană – Secretar General Adjunct al NATO, Mihaela Geoană – Președintele Fundației Renașterea, Cristiana Copos – Vicepreședintele Fundației Renașterea, Dr. Laurenția Galeș – Director Medical al Institutului Oncologic Fundeni, Dana Deac – Ambasador ASPO, reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, paciente oncologice, însoțite de familie si prieteni și susținători ai programelor Asociației.

Asociația de Sprijin a Pacientului Oncologic – ASPO a fost fondată în 2018 de către pacientele oncologice, beneficiare ale proiectelor Fundației Renașterea. ”Misiunea noastră este de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor care suferă de afecțiuni oncologice sau alte boli cronice. De la înființare, ASPO a avut sprijinul constant al Fundației Renașterea, al partenerilor noștri din companii private și iată, finalizăm cu succes și mari emoții, primul proiect cu finanțare din partea unei agenții de stat. Tumultul de emoții al celor 20 de paciente oncologice exprimat artistic în decursul celor 3 luni ale proiectului, îl simțim privind tablourile realizate de ele și privind sau citind piesa de teatru inspirată din poveștile lor de luptă pentru viață” a subliniat președinta Asociației ASPO, Cătălina Negară.

”Suntem mândre de rezultatele obținute în cadrul acestui proiect și suntem convinse că impactul acestor activități artistice va avea un ecou pozitiv în viața participantelor și în comunitatea noastră. Mulțumim tuturor celor implicați și așteptăm cu entuziasm să vedem ce viitor frumos și creativ aduce proiectul care se finalizează astăzi, pentru învingătoarele noastre !”, a spus Mihaela Geoană, președinta Fundației Renașterea.

De-a lungul celor 3 luni de activitate, participantele la proiect s-au exprimat prin intermediul picturii și artei dramatice într-un mod cu totul nou pentru ele, ceea ce le-a oferit o cale de eliberare a emoțiilor și de dezvoltare personală. Terapia prin artă este o practică deja răspândită în multe comunități din întreaga lume, iar acest proiect al ASPO poate să deschidă calea pentru alte asociații sau fundații să implementeze astfel de inițiative.

Asociația ASPO crede în puterea terapiei prin artă, teatru și pictură de a aduce beneficii semnificative pacientelor oncologice. Timp de 12 săptămâni, 20 de membre ASPO, care dețin certificat de handicap, au participat la 20 de ateliere de teatru și pictură, parte a unui demers educativ-emoțional. Trainerii celor două ateliere, pictorului Dorin Apreutesei și soția sa, Paula Apreutesei, dramaturgul Mihaela Michailov și actrița Adriana Moca le-au implicat pe participante în exersarea celor mai noi metode de integrare și recuperare prin artă.

În foaierul sălii de spectacole ARCUB a avut loc vernisajul expoziției alcătuite din 22 de tablouri, care sunt un rezultat al atelierului de pictură din cadrul proiectului. Membrele ASPO care au participat la acest atelier nu au devenit pictorițe profesioniste, dar au parcurs un traseu important al curajului de a-și exprima emoțiile, de a depăși bariere sociale și de a-și dezvolta creativitatea și încrederea în sine. Cele 22 de tablouri vor fi expuse la Institutul Oncologic din București, pentru a oferi o rază de speranță pacienților diagnosticați cu cancer. Prezentă la eveniment, Dr Laurenția Galeș – directorul medical al Institutului Oncologic Prof Dr Al Trestioreanu București a transmis mesajul din partea instituției pe care o conduce despre impactul pe care îl va avea expoziția ”Speranță pentru viitor” pentru cei care se adreseaza Institutului Oncologic, pacienți care luptă pentru viata lor.

De asemenea, membrele ASPO care au urmat atelierul de scriere dramatică și actorie nu au devenit actrițe profesioniste, dar au contribuit la realizarea unui proiect unic în România. Piesa de teatru comunitar scrisă de dramaturgul Mihaela Michailov, inspirată de experiențele, emoțiile și istoriile împărtășite de participantele la acest atelier, intitulată "Plasa de Mâini," este unică deoarece a fost interpretată pe scena sălii ARCUB de către cele care au servit drept sursă de inspirație pentru autor.

București, 6.11.2023

-----

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități este o autoritate centrală din România, subordonată Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cu rol în coordonarea activităților de protecție și promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilități. Aceasta se implică în elaborarea politicilor, strategiilor și standardelor în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități, asigurând urmărirea aplicării reglementărilor din acest domeniu.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni