ß
Bazandu-se pe ultimele studii stiintifice, Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca bronzarea artificiala, la solar, poate provoca imbatranirea prematura a pielii si cancerul acesteia, afecteaza ochii si slabeste sistemul imunitar.
Daca nu vrei sa apari la plaja cu piela alba ca branza, cum se spune, gandeste-te bine inainte sa apelezi la bronzarea artificiala.Solarul este periculos pentru sanatatea ta, sustine Organizatia Mondiala a Sanatatii, care averizeaza asupra riscurilor pe care le prezinta expunerea la solar: imbatranirea epidermei, cancer al pielii, afectiunii ale ochilor, slabirea sistemului imunitar.
OMS insista asupra acestor pericole si sustine ca ar trebui sa li se impuna tuturor saloanelor care au in dotare solar sa afiseze aceste averizari si sa le insereze si in prospectele promotionale.
Cel mai indicat este sa te bronzezi rational, treptat, natural, dar daca, totusi, nu vrei sa tii cont de avertismente si apelezi la solar, fii precauta si respecta cateva indicatii pentru a nu spori efectele nocive:
- curata-ti bine pielea de crema, machiaj, deodorant etc.
- foloseste ochelarii de protectie
- acopera-ti cicatricile si alte zone sensibile ale pielii
- lasa sa treaca cel putin 48 de ore intre sedintele de bronzare la solar
- timpul de expunere variaza functie de tipul de piele, asa ca inainte de baile cu UVA consulta un dermatolog
- renunta la sedintele de bronzare artificiala daca apar schimbari ale testurii pielii - inrosiri, eczeme etc. -, si mergi de urgenta un medic.
Este interzisa cu desavarsire bronzarea la solar a celor care prezinta una dintre urmatoarele caracteristici:
- daca piela ta prezinta pete sau are alunite multe si atipice
-daca urmezi un tratament cu antibiotice, somnifere, antidepresive sau antiseptice
- daca esti insarcinata