ß
Federația Generală a Sindicatelor FAMILIA în calitate de promotor de proiect, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Prahova – Partener 1 și Fellesforbundet, Norvegia – Partener 2, continuă implementarea proiectului „Powering Romanian SMEs to Increased Knowledge in Sustainable Efficiency/Dinamizarea IMM-urilor din România, prin creșterea cunoștințelor în eficiență sustenabilă”, ID 2022/346631, al cărui obiectiv principal constă în sporirea cunoștințelor întreprinderilor mici și mijlocii românești din sectorul construcțiilor pentru a încorpora practici sustenabile în realizarea eficienței durabile prin îmbunătățirea performanțelor lor de mediu și energetice.
Unul dintre cei mai importanți indicatori este realizarea unui raport privind bunele practici în domeniul eficienței energetice. În vederea elaborării unui material cât mai complet, o delegație @AwarEnergy a participat, în perioada 23-30 septembrie 2023, la un schimb de experiență în Norvegia.
„Este de notorietate faptul că țările scandinave au un model social care combină preocuparea pentru competitivitatea economică, protecția mediului și preocuparea pentru drepturile omului. În cadrul vizitei, partenerii români au avut ocazia să înțeleagă modalitățile urmate de părțile interesate norvegiene din industria construcțiilor în ceea ce privește eficiența energetică a clădirilor, tehnologiile și procesele de lucru mai puțin poluante, utilizarea materialelor de construcție mai puțin poluante, dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, pași către o tranziție digitală și verde, dar și șantiere de construcții cu emisii zero de gaze cu efect de seră.” declară Gabriela STERIAN, Manager de proiect.
Rezultate obținute în cadrul schimbului de experiență:
- Ședințe de lucru cu Kine Asper Vines - Vicepreședinte, Maika Marie Godal Dam - consilier pe probleme de mediu, Jorgen Kaurin - Secretar Internațional, Christian Jutnes - membru în comitetul executiv și Line Eldring - șef departament politici, toți reprezentând Fellesforbundet, cea mai mare federație sindicală din Norvegia.
„În ultimii 10 ani am avut o rețea informală de diverse organizații (asociații de proprietari, patronate, sindicate, ONG-uri, municipalități, etc.) pentru a negocia în problemele legate de energia regenerabilă și eficiența energetică. Practic, avem prieteni în toate taberele politice și, în funcție de direcția de negociere, avem toate părțile interesate alături de noi. Într-o rețea de genul acesteia este nevoie de încredere la baza tuturor discuțiilor și parteneriatelor. Și Norvegia a subestimat mulți ani importanța eficienței energetice, iar în 2022 cu toții am fost de acord că eficiența energetică trebuie să fie o prioritate, în special în sectorul de construcții.”, declară Oddvin Breiteig, Senior Advisor – NELFO
„Leadership-ul Skanska este extrem de asumat în respectarea acestor principiilor de eficiență și securitate energetică, iar în Norvegia, dacă nu lucrezi sustenabil, atunci nici nu mai primești proiecte de construcții. Este extrem de important ca strategia noastră să respecte principiile sustenabilității și inovării și să avem un rol activ ca și contribuție la atingerea obiectivelor mondiale de prezervare a mediului înconjurător. În Oslo și Bergen nu se vor mai derula proiecte publice de construcții de la 1 ianuarie 2025 fără să apară cerința în caietul de sarcini de zero emisii de carbon, niciun fel de combustibil, nici măcar bio.”, declară Pablo Gonzalez, Senior adviser - SKANSKA
Proiectul #AwarEnergy este implementat pe o perioadă de 10 luni (martie – decembrie 2023) și finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar norvegian 2014-2021 în cadrul „Programului de Energie din România”.
Prin implementarea acestui proiect în România, la nivelul tuturor regiunilor de dezvoltare, se urmărește obținerea de valoare adăugată în ceea ce privește tranziția către o economie bazată, pe cât posibil, pe surse regenerabile de energie și reducerea dependenței de combustibilii fosili. Companiile care participă la sesiunile de formare pot beneficia, ulterior, și de sesiuni de coaching, prin care 8 IMM-uri românești din sectorul construcțiilor vor primi asistență tehnică gratuită în implementarea unui Sistem robust de Management al Energiei, cu planuri personalizate pentru a răspunde nevoilor specifice ale activității lor.
„Din perspectiva sustenabilității, mediul și energia sunt interconectate. Deși un sistem tradițional de management de mediu poate să nu abordeze consumul de energie, modul în care majoritatea companiilor se folosesc de energie continuă să aibă un impact important asupra mediului. În funcție de obiectivele, ambițiile și resursele financiare ale companiilor, acestea se vor concentra mai mult pe un domeniu față de celălalt. Cu toate acestea, pe măsură ce peisajul lumii noastre continuă să se schimbe, există argumente semnificative pentru integrarea sistemelor de management într-o organizație. Implementarea ISO 14001 și ISO 50001 împreună este o modalitate excelentă de a beneficia de avantajele unei abordări integrate.” declară Gabriela STERIAN, Manager de proiect.
Sesiunile de formare reprezintă instruiri certificate pentru implementarea standardelor SR EN ISO 14001 și SR EN ISO 50001. Toate competențele vor fi precizate în suplimentul la diplomă. Formatorul este Răzvan Tomescu, trainer, auditor de terță parte și consultant implementare sisteme de management din 2003: Sistem de Management al Calității (SR EN ISO 9001), Sistem de Management de Mediu (SR EN ISO 14001), Management al Sănătății și Securității Ocupaționale (SR OHSAS 18001), Managementul Riscului (SR EN ISO 31000 și 31010) și Management al Energiei (SR EN ISO 50001).
Din punct de vedere al activităților desfășurate în cadrul proiectului pentru atingerea indicatorilor în perioada mai-octombrie 2023 au fost atinse următoarele rezultate:
-------------
Pentru mai multe informații despre proiect:
Facebook / Linkedin: Powering_SMEs
www.fgs.ro, www.cciph.ro, www.fellesforbundet.no
Gallery