ß
Mirajul unor castiguri facile ii impinge pe o parte din oameni sa aiba incredere in promisiuni de multiplicare a sumelor investite, iar pe o alta parte sa profite de naivitatea primilor. Asa au aparut jocurile de tip piramidal, in care au fost investite sute de miliarde de dolari de-a lungul anilor, iar pierderile au fost inzecite. Anul trecut, de exemplu, unul dintre cei mai respectati oameni de pe Wall Street, Bernie Madoff, a primit cea mai mare pedeapsa – 150 de ani de inchisoare, pentru o inginerie financiara care a functionat zeci de ani si cu care a inselat mii de oameni. Romanii nu sunt nici ei straini de asemenea inselaciuni – afaceri gen Caritas, Gerald sau FNI au luat fiinta pentru a potoli foamea de bani a unui popor sarac, abia iesit din comunism.
Primul mare escroc financiar din istoria Statelor Unite a fost insusi Charles Ponzi, care a dat si numele unei scheme de imbogatire rapida, mecanism interzis de lege, dar care a fost folosit de-a lungul timpului, inclusiv in Romania, si in urma caruia unii s-au imbogatit si altii au ramas cu buza umflata.
Ponzi si-a pus pe picioare ingineria financiara in 1920, cand promitea investitorilor dublarea sumei investite in 90 de zile. In februarie 1920 afacerea lui Ponzi valora 5.000 de dolari, pentru ca in martie sa ajunga la 30.000 de dolari.
Promitand profituri uriase celor care se lasau pacaliti, acestia investeau din ce in ce mai multi bani, astfel incat la jumatate anului Ponzi ajunsese la o afacere de milioane de dolari. Aproape 40.000 de oameni au investit aproximativ 15 milioane de dolari in afacerea lui Ponzi si doar o treime si-au primit banii inapoi. Pentru ingineria sa financiara, Ponzi a fost condamnat la cinci ani de inchisoare in 1920.
Ministrul Muncii: Sistemul de pensii de stat este unul de tip piramidal! Fara noi locuri de munca va intra in colaps!
Bernie Madoff, succesorul mai instarit al lui Ponzi
Probabil unul dintre cele mai rasunatoare exemple de frauda financiara este cel al fostului director al NASDAQ, Bernie Madoff, care a si primit una dintre cele mai mari pedepse, respectiv 150 de ani de inchisoare. Bazata pe schema Ponzi, frauda lui Madoff nu avut efecte doar asupra celor bogati, dar si asupra celor faimosi. Printre victimele lui Madoff s-au enumerat inclusiv vedete de la Hollywood, ca de exemplu Kevin Bacon sau Steven Spielberg.
De Niro, inspirat de Bernie Madoff, care a orchestrat cea mai mare escrocherie de pe Wall Street
Ceea ce a socat in cazul Madoff a fost faptul ca acesta era unul dintre cei mai respectati membri ai elitei de pe Wall Street.
Hotarat sa devina un om bogat si influent, prima operatiune financiara a lui Madoff dateaza din 1962, cand a investit banii a 20 de clienti in operatiuni riscante la bursa. Marea inselaciune a lui Madoff, pentru care a fost condamnat la 150 de ani de inchisoare, a inceput cel mai probabil, dupa prabusirea bursei din 1987, atunci cand a convins mai multi investitori sa investeasca miliarde de dolari in fondul sau.
Atragand din ce in ce mai multe persoane in joc, Madoff ii platea pe vechii clinti cu banii luati de la noii investitori. In timp, acesta a folosit banii in scopuri personale, iar cand investitorii si-au cerut banii inapoi, Madoff a povestit ce afaceri derula.
Intra pe www.incont.ro si citeste continuarea!