• PRO TV
  • Ce face Livia Dilă, la aproape 10 de ani după ce a renunțat la televiziune. ”Avem nevoie să ne tragem sufletul și să ne bucurăm mai mult de familie, prieteni”

Ce face Livia Dilă, la aproape 10 de ani după ce a renunțat la televiziune. ”Avem nevoie să ne tragem sufletul și să ne bucurăm mai mult de familie, prieteni”

Ce face Livia Dilă, la aproape 10 de ani după ce a renunțat la televiziune. ”Avem nevoie să ne tragem sufletul și să ne bucurăm mai mult de familie, prieteni”

Livia Dilă este unul dintre cei mai pregătiți oameni din domeniul televiziunii, dar în ultimii ani și-a dedicat timpul și energia unui proiect de educare a copiilor, elevilor și nu numai. Astăzi, Livia ne povestește un pic despre EU ȘI LUMEA, dar și despre lecțiile de viață învățate în ultima vreme.

Gallery

Sunt aproape 10 ani de cand ai renunțat la televiziune. Ce ai făcut în tot acest timp?

Tot muncă de jurnalist am făcut!!! Dar m-am adresat copiilor, elevilor, dar și adulților. În multe privințe avem de învățat, educația și civilizația se clădesc zi de zi… sau nu! Adică, să știm ce drepturi are fiecare, dar și responsabilități. De aceea, am încercat, prin animații educative, să completez informațiile despre o viață mai bună, fără bullying, discriminare, violență asupra animalelor și multe altele..

Regreți sau ți-e dor de micul ecran?

Mi-e dor de energia și mulțumirea în urma unei emisiuni bine făcute, de colegi și respectul pentru munca lor, de echipele cu care am lucrat. E așa, ca într-o bucătărie, din care iese un tort superb, unde nu prea știi, din afară, câte ore s-a muncit și câți au muncit...

Fiecare dintre noi dorește să-și găsească scopul în viață. Tu l-ai găsit?

Cred că e o căutare permanentă, iar întrebarea poate fi prea împovărătoare… Pur și simplu mă gândesc că fiecare dintre noi are locul lui în mijlocul celorlalți, felul lui de a face lumea mai coerentă, mai frumoasă, mai bună, poate, prin gesturi de zi cu zi sau să aleagă mai degrabă binele decât răul, să repare, să construiască.

Ti-ai dedicat timpul educației copiilor, mai întâi vorbind despre diabet, acum ai un proiect de suflet: EU ȘI LUMEA. Ce este EU ȘI LUMEA?

Este o asociație, pe care o conduc și un canal youtube cu animații gratuite, o platformă pentru școli, dar și pentru familii. Am denumit-o așa pentru că încercăm să explicăm, prin filmulețe animate, orice concept din lumea largă, să fie redat pe înțelesul copiilor, al tinerilor.

Cum a debutat această toamnă, pentru tine?

M-am bucurat să duc la bun sfârșit proiectul Lucruri mari pe înțelesul celor mici. Animație împotriva dependenței, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Cele trei animații rezultate din atelierele cu elevii sunt disponibile pe canalul de youtube EU SI LUMEA, gratuit, pentru oricine, copil, tânăr sau adult care dorește să știe despre gravitatea și eventualele soluții pentru aceste dependențe.


De ce sunt periculoase drogurile?


Ce este dependența de Internet?


Atelierele s-au desfășurat în Slobozia și satul Slobozia Nouă, la Liceul Tehnologic ’’Înălțarea Domnului și la Școala Gimnazială nr. 4 și au presupus realizarea documentării, împreună cu elevii, apoi scriptul a fost pus în practică de echipa proiectului.

Care sunt valorile în care crede Livia Dilă și pe care vrea să le împărtășească lumii?

Cred în educație, pentru că ea ne poate feri de răutate și intoleranță, ne poate da orientarea către soluții, către respect, pentru sine și ceilalți. Tot educația ne ajută să ne întelegem corpul și mintea, să ne putem sprijini în mod corect când avem o problemă, nu să ne facem mai mult rău, din ignoranță.

Care este cea mai importantă lecție de viață pe care ai învățat-o în ultimii trei ani?

A fost multă suferință în jur, boală, moarte, război, insecuritate financiară, fragilitate umană, în general. Așa am văzut că totul poate pieri dintr-o dată și că noi alergăm haotic, nu avem timp pentru noi, pentru cei de lângă noi, iar asta nu ne face deloc bine.
Avem nevoie să ne tragem sufletul și să ne bucurăm mai mult de familie, prieteni, să-i ascultăm mai atent pe copiii noștri, să aducem mai mult confort în jur, să zâmbim mai mult, să ne prețuim!

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni