• PRO TV
  • Wine Trips, sezonul 4 | Crama Viișoara, răsplata oferită străbunilor deposedați de vița de vie

Wine Trips, sezonul 4 | Crama Viișoara, răsplata oferită străbunilor deposedați de vița de vie

Wine Trips, sezonul 4 | Crama Viișoara, răsplata oferită străbunilor deposedați de vița de vie

Orice poveste are un început și un sfârșit, dar ceea ce rămâne în conștiința publică este miracolul renașterii. Povestea vinului la Viișoara se rescrie din 2016, după ce un antreprenor cu viziune a reluat tradiția creșterii viei de care au fost deposedați înaintașii lui.

Gallery

Crama Viișoara este visul împlinit al inginerului Gheorghe Albu care a ridicat în satul cu același nume o plantație de viță de vie ce se întinde pe 330 de hectare. A fost un gest nobil de aducere aminte că aici, înainte de anii de prigoană comunistă, s-a făcut dintotdeauna vin. După 1947, proprietățile oamenilor au fost confiscate, iar viile defrișate pentru creșterea suprafeței arabile din Dobrogea.

În tinerețea mea am stat de vorbă cu bătrânii satului. Ei mi-au povestit despre vie, despre vin, despre cum trebuie să respecți această nobilă meserie pentru a obține cel mai bun rezultat. Treptat, mi-a venit ideea de a-i răsplăti și eu pe acești buni ai locului, de a-i răzbuna într-un fel, de a face uitată nenorocirea defrișării viței de vie. M-am decis să replantez vița de vie la Viișoara și să fac o Crama pe aceste locuri. De la această idee am pornit și am ajuns sa replantez aproape 330 de hectare de vie. Via înconjoară Valea Caceamac, cunoscută și astăzi sătenilor, sub același nume”, spune Gheorge Albu pe site-ul cramei.

Wine Trips România și somelierul Sergiu Nedelea au oprit la Viișoara pentru a descoperi farmecul locului, secretele vinurilor premiate ale cramei și oamenii care fac totul posibil. Invitata episodului de azi este actrița Anisia Gafton, care a învățat o serie de lucruri neștiute despre vin.

Ce soiuri de struguri se cultivă la Viișoara

Viișoara este o cramă tânără, prin urmare la fel sunt și viile sale. O serie de soiuri nobile au fost comandate de la o pepinieră faimoasă din Fanța. Azi, pe cele 330 de hectare de vie se cultivă soiurile albe Fetească Albă, Fetească Regală, Pinot Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tămâioasă Românească, Riesling Italian și Traminer. Vinurile roșii sunt reprezentate de soiuri precum Pinot Noir, Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon, din care se prepară și vinuri rose.

Un detaliu important despre vinurile rose l-a aflat Anisia Gafton cu prilejul vizitei la Crama Viișoara: „Legislația românească, în sectorul ăsta, interzice amestecul de vin alb cu vin roșu pentru a face rose. Acest vin rose se face din struguri roșii procesați asemenea strugurilor albi”, a lămurit-o Gheorghe Albu, proprietarul cramei (foto jos).

În ciuda tinereții sale, Crama Viișoara se poate lăuda deja cu nenumărate medalii de aur și argint obținute la concursurile de profil din țară și din străinătate. Descoperă distincțiile cramei și oamenii din spatele acestui succes în materialul VIDEO de mai jos! Urmărește întregul sezon Wine Trips România și pe VOYO!

Emisiunea noastră dedicată universului oenologic aduce în prim plan o experiență gustativă cu totul specială. Gustul inconfundabil al Emmentalului de la Président se simte în toată splendoarea sa, dezvăluind note fructate care încântă simțurile. Această combinație subtilă între brânza Emmental și vinul alb sec creează o armonie gustativă memorabilă, transformând o simplă degustare într-o experiență culinară de neuitat. Président ne amintește astfel că pasiunea pentru brânzeturi fine și vinuri de calitate poate să creeze momente cu adevărat remarcabile.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni